Hutspot gezond

  • kabeljauw, vers of ontdooid uit de diepvries 4 x 150 g = 600 g
  • 1 kg wortelen
  • 1 kg zachtkokende aardappelen (bijv. bintjes)
  • 2 flinke sjalotten
  • 1 citroen (goed schoongeboend)
  • 1 laurierblad
  • 2 theel. + 1 theel. gedroogde oregano
  • versgemalen peper
  • eventueel zout
  • (pepermix citrus-knoflook van Fair Trade, daar maak je een baksteen lekker mee!)
  • olijfolie

Rasp wat schil van de citroen.
Schil de aardappelen en snijd de wonden in stukken.
De aardappelen, wortelen, wat geraspte citroenschil, laurierblad en 2 theelepels oregano in een grote pan opzetten met een laagje water en aan de kook brengen.
Als de aardappelen gaar zijn, afgieten, maar het kookvocht opvangen.
Verwijder het laurierblad.
Stamp de aardappelen met de wortelen en wat kookvocht, maar niet te fijn.
Breng op smaak met peper (en eventueel een beetje zout).
Pel en snipper de sjalotten.
Meng 6 eetlepels olijfolie met het sap van de citroen.
Breng op smaak met peper.
Roer de sjalotsnippers erdoor.
Leg de kabeljauw op keukenpapier, om extra vocht te verwijderen.
Zo zal de vis minder kleven aan de pan.
Kruid met peper (of liever nog met de peper citrus-knoflook mix) en oregano.
Zout vind ik zelf niet nodig.
Verhit een anti-aanbakpan op een hoog vuur.
Voeg 2 eetlepels olijfolie toe en leg de kabeljauw in de pan (als het verse kabeljauw is, met de vetkant naar beneden).
Zet het vuur lager en bak op middelhoog vuur 4 รก 5 minuten zonder de vis te bewegen, tot de uiteinden van de vis verkleuren.
Draai de vis voorzichtig om en bak nog eens 4 minuten.
Schep de stamppot op de voorverwarmde borden, leg de kabeljauw op de stamppot en schep de 'jus' van olie, citroen en sjalot erover.
Eventueel garneren met verse bieslook, als je dat toevallig in huis hebt.

Bron: Doe maar Gezond

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten via een RSS feed
XML/RSS feedXML/RSS feed

Terug