Hete bliksem - I

  • 400 g licht gerookt, doorregen spek
  • 750 g zoete appels
  • 750 g zure appels
  • 1½ kg aardappelen
  • peper

Zet het spek met water op en kook het 30 minuten voor.
Schil de appels en snijd de klokhuizen eruit.
Schil en was de aardappelen en leg ze met het spek in de pan.
Leg de appels erop en kook alles 25 minuten.
Haal het spek uit de pan en stamp de aardappelen en de appels samen fijn.
Voeg naar smaak peper toe.
Snijd het spek in plakken en leg die op de stamppot.

Variatie:
Deze stamppot wordt ook wel gemaakt van half appels en half peren.
Wordt ze gemaakt met alleen stoofperen (kook de stoofperen eerst voor), dan heet deze stamppot 'blauwe bliksem'; deze komt uit Noord-Holland.

Bij hete bliksem smaakt een plak gebakken bloedworst of rolpens met daarop een gebakken plak appel goed.

Bron: Astrid Veltman


Hete bliksem - II

  • 2 kg aardappelen
  • 750 g zoete appels
  • 1 kg zure appels
 
  • water
  • zout, peper
  • 50 - 80 g boter of vet

Breng de geschilde, gewassen aardappelen en de geschilde, gewassen en in vieren gesneden appels met weinig water aan de kook, zet het vuur laag en kook alles in de gesloten pan in ± 25 minuten gaar.
Giet het kookvocht af, maar bewaar het.
Stamp de aardappelen en de appels door elkaar en roer er de boter of het vet en zo nodig wat van het kookvocht door.
Breng op smaak af met wat versgemalen peper.
Geef er gebakken rolpens of bloedworst bij.

Bron: Astrid Veltman


Hete bliksem - III

  • 1½ kg geschilde, gepitte en in stukjes gesneden aardappelen
  • zout
  • 1½ kg geschilde en in partjes gesneden zure appels
 
  • 75 - 100 g boter
  • versgemalen peper

Breng in een grote pan een bodem water met wat zout aan de kook.
Doe de aardappelen in de pan, leg de parten appel erop en breng het geheel weer aan de kook.
Zet het vuur laag en leg, zodra het water weer kookt, het deksel op de pan.
Laat het geheel in ± 30 minuten gaar koken (controleer de gaarheid door met de punt van een mesje in de aardappelen te prikken).
Leg het deksel schuin op de pan en giet het kookvocht af; houd dit apart.
Pureer de aardappelen en de appels met een stamper en werk er bij gedeelten
het kookvocht en de boter door.
Voeg naar smaak zout en peper toe.

Bron: Astrid Veltman


Hete bliksem - IV

vegetarisch

  • 1 kg aardappelen
  • ½ kg zoete appels
  • zure appels
  • zout & peper

Schil de aardappelen, was ze en snijdt ze aan stukjes.
Schil de appels en snijdt ze in vieren en verwijder de klokhuizen.
Zet de aardappelen en de appels op in een bodempje water en wat zout.
Kook alles in ongeveer 30 minuten gaar.
Schenk eventueel wat van het kookvocht af.
Stamp de aardappelen en de appels door elkaar en voeg peper en zout toe naar smaak.
Voor niet-vegetariërs:
Serveer met zuurkool, spek of gehaktballetjes.

Bron: Zeemanseten


Hete bliksem - V

Hete bliksem

  • 800 g geschilde kruimige aardappels
  • 500 g appels (mix van zoet en zuur)
  • 1 grote ui
  • klont boter
 
  • scheut melk
  • peper
  • zout
  • snufje kaneel

Snijd de aardappels in grove stukken.
Schil de appels, pel de ui en snijd beide in stukjes.
Verhit een pan met water op het vuur.
Voeg de aardappels en ui toe, en na 5 minuten de appel.
Kook in totaal ca. 15 minuten tot de aardappels gaar zijn.
Giet vervolgens af en doe terug in de pan.
Pureer met een stamper fijn en maak de stamppot smeuïg met een klont boter en melk.
Breng de hete bliksem op smaak met peper, zout en een snufje kaneel.
Lekker met wat gebakken spekjes of een rookworst.
Gebruik voor zure appels bijvoorbeeld goudrenetten en voor de zoete jazzappels.

Bron: Leuke Recepten

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten via een RSS feed
XML/RSS feedXML/RSS feed

Terug