Herfstrapen-worst stoof

Herfstrapen-worst stoof

  • 500 g braadworst, in stukken van een paar cm gesneden
  • 3 middelgrote vastkokende aardappels (roseval e.d.), geschild en in blokjes
  • 2 winterwortels, geschild, in blokjes
  • 3 herfst- of meirapen (is hetzelfde), geschild en in blokjes
  • 1 fikse pastinaak, geschild en ik blokjes
  • 2 ui, gesnipperd
  • 2 teen knoflook, fijngesneden
  • ½ – 1 l groentebouillon
  • 2 eetl. tomatenpuree (≈ 1 klein blikje)
  • optioneel: ½ - 1 Spaanse peper, fijngesneden
  • peper
  • zout
  • kruiden;
    zoals een dikke snuf tijm, rozemarijn, marjoraan (oregano) – naar eigen inzicht

Als eerste de knoflook pellen en hakken,
Dit moet tien minuten liggen (lees dit boek).
Neem een stevige pan (kasserol) en bak daarin, op laag vuur, de braadworststukken,
Het eigen vet wordt verder gebruikt,
(Als er veel vet vanaf komt, dan afgieten.)
Doe vervolgens de ui erbij en bak mee, tot ze glazig begint te worden,
Doe dan alle groenten erin en de kruiden en knoflook,
Maar niet de tomatenpuree! Doe de bouillon erbij en wel zo dat het allemaal net niet onder staat,
Breng aan de kook en draai het vuur laag, zodat het pakweg een kwartier tot twintig minuten suddert,
De groenten – eigenlijk alleen de aardappel – moet gaar zijn,
Dan de tomatenpuree erdoor roeren.

Opmerking
Tomaat, dus ook tomatenpuree, is zuur en dan blijven aardappels, bonen en nog meer groenten hard,
Dus pas op het laatst toevoegen.

Bron: MergenMetz

Terug