Hachee - I

basisrecept

Hachee

  • 2 grote uien
  • 50 g boter of margarine
  • 800 g hacheevlees / riblappen
  • 3 eetl. bloem
  • 50 cl runderbouillon
 
  • 2 eetl. rode wijnazijn
  • snuf paprikapoeder
  • 2 blaadjes laurier
  • 4 kruidnagels
  • 1 theel. suiker

Snijd het vlees in stukken van ca. 3 cm.
Laat de boter of margarine smelten in een (braad)pan.
Voeg het vlees toe en bak rondom aan.
Hak de uien en voeg toe aan het vlees.
Breng het vlees op smaak met een snuf paprikapoeder.
Voeg dan de bloem toe en schep er doorheen.

Hachee
Hachee
Hachee

Voeg de rode wijn azijn toe en de suiker.
Giet daarna de bouillon erbij en roer goed door.
Doe de blaadjes laurier en de kruidnagels erbij (steek de kruidnagels in de blaadjes laurier om ze niet kwijt te raken) en kook de hachee in 3 uur gaar en zacht met de deksel op de pan.
Haal de laatste 30 minuten de deksel eraf om de saus wat te laten indikken.

Hachee
Hachee
Hachee

Mocht de hachee te dik worden kun je er een beetje water aan toe voegen.
Verwijder voor het eten de blaadjes laurier en kruidnagels.

Tips
Lekker met frieten, aardappelpuree en/of rode kool.
De volgende dag is de hachee vaak nog lekkerder!

Bron: Leuke Recepten


Hachee - II

  • 500 g rundvlees in dobbelstenen, bijv. rib- of sukadelappen
  • 500 g uien in halve ringen
  • pijpje pils
  • 2 laurierbladeren
  • 5 kruidnagels
  • 1 bouillonblokje, rundvlees
  • boter
  • peper & zout

Schroei het vlees snel bruin in de hete boter.
Doe de uien erbij en bak deze lichtbruin.
Blus dit alles af met het bier.
Voeg bouillonblokje, laurier en kruidnagel toe.
2 ½ - 3 uur gaar laten sudderen op een heel laag vuur.
Op smaak brengen met peper en zout.
Serveren met gekookte aardappelen of puree en rode kool met appeltjes.


Gemakkelijke hachee van Jan - III

  • 1 kg riblappen
  • 10 uien
  • 2 bouillonblokjes
  • 2 laurierblaadjes
  • kruidnagels
  • azijn
  • boter
  • peperkorrels
  • peper
  • zout

Vlees in blokjes snijden, met bloem en peper in een zak doen en schudden tot alle vleesblokjes met bloem zijn bedekt.
In hete boter de vleesblokjes mooi bruin bakken.
De uien schoonmaken en in grove stukken snijden.
De ui ook mooi bruin bakken.
Afblussen met een flinke scheut azijn.
Bouillonblokjes verkruimelen en erbij doen.
Aanvullen met kokend water tot vlees net onder staat.
De kruidnagels, laurier en peperkorrels in een gaasje pakken (kruidenbuiltje) en erbij doen (touwtje eruit laten hangen).
Drie uur laten sudderen in gesloten pan op heel klein vuur.
Kan ook op een petroleumstel.
Na drie uur kruidenbuiltje verwijderen.
Met bloem en koud water een papje maken, en dit langzaam en al roerend toevoegen (zorg dat er geen klontjes ontstaan).
Goed doorroeren en nog 10 à 20 minuten laten doorsudderen (bloem moet garen).
Op smaak brengen met zout en peper.

Variatie
Lekker met deel rode ui.
Ook lekker met rode wijn i.p.v. azijn, en met extra ingrediënten (denk aan paprika en champignons).
Maar dan heb je het niet meer over een 'echte' hachee.

Bron: Jan
Gepubliceerd door: PM3 Receptensite

Terug