Stamppot van groene kool
Bubble and Squeak

  • 700 g aardappelen
  • 400 g gesneden groene kool
  • 6 lenteuitjes
  • 25 g boter
  • 1 theel. mosterd, meer of minder naar smaak
  • zout en peper
  • restje jus, ganzenvet of spekvet of
  • 250 g rookspek in dobbelsteentjes
  • eventueel: geraspte pittige kaas

Snijd van de lenteuitjes het lelijke groene deel en snipper de rest.
Kook de aardappelen gaar in gezouten water en stoom ze droog.
Bak de groene kool op zacht vuur, in 25 gram boter zo gaar als gewenst maar laat ze niet kleuren, bak de uitjes 5 minuten mee.
Stamp de aardappelen fijn en meng ze met het kool-uienmengsel.
Breng op smaak met de mosterd, zout en peper en roer de jus of ander vet erdoor tot een smeuige stamppot of: bak de spekjes uit en schep ze met (een gedeelte van) het vet door de stamppot.
Strooi er aan tafel eventueel nog wat geraspte kaas over.

Bubble and squeak is oorspronkelijk een armeluisgerecht voor de maandag, restverwerking van overgebleven jus van zondag, kool en ui.
Inmiddels heeft het gerecht een upgrading ondergaan en wordt het geserveerd bij o.a. rosbief, lamsbout, varkensribstuk etc.
Met de spekblokjes en geraspte kaas is het een complete maaltijd maar die kunnen uiteraard weggelaten worden als bubble and squeak als bijgerecht wordt geserveerd.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten via een RSS feed
XML/RSS feedXML/RSS feed

Terug