Doperwtenstamppotje

doperwtenstamppotje (3K)
voor 3 personen
  • 500 g aardappels (kruimig)
  • 300 g doperwten (vers of diepvries)
  • 6 plakjes pancetta
  • 1 eetl. suiker
  • 2 dl melk
  • zwarte peper
  • klontje boter

Schil de aardappels, snij ze in even grote stukken en kook ze in een grote pan gaar in ± 15 minuten.
Leg de plakjes pancetta (in porties) in een droge, hete koekenpan en laat ze rustig uitbakken tot knapperige rondjes, halverwege omdraaien.
Laat uitlekken op keukenpapier.
Verwarm de melk met de boter.
Breng een pan water aan de kook voor de doperwten.
Giet de aardappels af en haal ze door de pureeknijper of stamp ze fijn.
Roer de hete botermelk erdoor tot een smeuïge puree.
Kook de doperwten met een schepje suiker kort gaar in het kokend water (verse: circa 1 minuut, diepvries: circa 4 minuten).
Laat uitlekken en roer door de puree.
Breng op smaak met lekker veel versgemalen zwarte peper.

Serveren
Verdeel het stamppotje over drie borden en garneer elk bord met twee knapperige pancettarondjes.

Tips
Ook lekker: wat extra plakjes pancetta verkruimeld door de puree zelf.

Extra smeuïge puree? Meer melk, room of boter toevoegen.

Nog lekkerder (maar wel meer calorieën): room in plaats van melk

Stamppot winterkost?
Niet altijd.
Probeer eens dit frisse lenteachtige stamppotje met doperwten.
Het lekkerst met knapperig verse doperwten, maar gelukkig zijn diepvriesdoperwten (het hele jaar verkrijgbaar) een prima alternatief.
De natuurlijk zoete smaak van doperwten komt nog sterker naar voren door een schepje suiker toe te voegen aan het kookwater.

Bron: Receptenbank

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten via een RSS feed
XML/RSS feedXML/RSS feed

Terug