Brabantse puree

Purée à la Brabançoise

Brabantse puree - 1

  • ½ kg spruitjes, schoongemaakt
  • 2 eetl. reuzel of varkensvet
  • 1 grote ui, gehakt
  • ½ kg aardappelen, geschild en in blokjes
  • 60 g boter
  • melk
  • peper & zout
  • geraspte nootmuskaat

Kook de spruitjes 5 minuten en giet ze af.
Smelt intussen de reuzel in een kasserol (of andere pan met dikke bodem).
Fruit de ui erin tot ze zacht is, maar niet bruin.
Meng de spruitjes en de aardappelblokken erdoor.
Giet er een halve liter kokend water bij en 2 afgestreken theelepels zout, wat peper en een snuf nootmuskaat.
Laat alles ca. 30 minuten zachtjes koken tot de groenten zeer zacht zijn.
Afgieten.
Draai de groenten door de groentemolen tot een puree en doe die terug in de pan.

Brabantse puree - 2

Warm de puree op, doe er boter en melk bij tot ze mooi zacht is, maar absoluut niet vloeibaar.

Opmerkingen
1) Ik denk niet dat het bij ons 30 minuten heeft gekookt en ook het voorkoken van de spruitjes is overbodig.
2) Dit is dus eigenlijk een gewone spruitjesstamppot.
We hebben kort de staafmixer er in gezet om het effect van de groentemolen te bereiken. Maar we houden ook van een beet.
3) Reuzel geeft natuurlijk wel een speksmaak, maar kan ook met olijfolie of ghee worden gemaakt.
(4) Dit is ook een basis voor soep: meer water, meer peper enz.
Niet te veel melk, want dat maakt de soep zwaar.
Soepen in het algemeen, trouwens.

Bron: Groentekookboek
Gepubliceerd door: MergenMetz

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten via een RSS feed
XML/RSS feedXML/RSS feed

Terug