Boerenkoolstamppot - I

  • 1,5 kg kruimige aardappelen
  • zout
  • 600 g boerenkool
  • 1 ui
  • 1 bakje oesterzwammen
  • 1 bakje kastanjechampignons
  • 150 g gezouten cashewnoten
  • 1 eetl. boter
  • 1 dl melk
  • 1 eetlepel mosterd
  • peper
  • 50 g geraspte oude kaas

Kook de aardappelen met de boerenkool in weinig water met zout in ± 30 minuten gaar.
Snipper intussen de ui en roerbak hem 5 minuten in de boter met de oesterzwammen en de kastanjechampignons.
Hak ⅔ deel van de cashewnoten fijn.
Giet de boerenkool met de aardappelen af en stamp ze fijn.
Voeg melk toe tot een smeuïge stamppot ontstaat.
Schep de ui met de paddestoelen, de noten, de mosterd en de kaas erdoor en breng op smaak met peper en zout.

Bron: Astrid Veltman


Boerenkoolstamppot - II

Dit recept is geschikt voor: 5 personen

  • 1 kg gesneden boerenkool
  • 1 kg aardappelen
  • 1 pakje spekblokjes
  • 1 rookworst
  • scheutje melk
  • peper, zout
  • augurken
  • scheutje vocht uit de pot augurken

Aardappelen en boerenkool koken met wat zout.
De rookworst tijdens het koken bovenop (niet helemaal onder water) opwarmen.
Doorkoken tot de aardappelen goed gaar zijn, dan afgieten.
Ondertussen spekjes uitbakken.
Rookworst apart leggen en aardappels en boerenkool stampen.
Op smaak brengen met de melk, peper, zout en een scheutje augurken-vocht.
Spekjes met vet er door heen doen.
Opwarmen met worst er boven op.

Kookhoek van Marten & Astrid


Boerenkoolstamppot - III

  • 1500 g aardappels
  • 800 g gesneden boerenkool
  • circa 2 dl melk
  • paar eetl. boter of eendenvet
  • 100 g gerookt buikspek, in blokjes
  • 1 verse slagersrookworst

Sommige mensen willen stevige boerenkoolvlokjes in de stamppot, andere zachte. Heel fijn gesneden kool gaart sneller dan grove. Mijn groenteman verkoopt bijna stof, gruis, mijn supermarkt wat grover gesneden. Wil je steviger boerenkool, dan gebruik je de grof gesneden versie en doe je hem pas in de pan als de aardappels al 10 minuten koken. Dat geeft niet alleen steviger kool, maar je krijgt meer groene kleur en minder koolgeur.

Hoeveel kool moet er bij hoeveel aardappels? Het gemiddelde is de helft kool, in gewicht. Wie groener wil, neemt iets meer. Voor gladde stamppot neem je kruimige aardappels, voor iets happiger, vastkokers.

Spekjes, we willen er spekjes door. Jammer dat ze er doorheen gemengd altijd weer zacht worden, ook al bak je ze uit tot donkerbruin. Wat je overigens beter niet kunt doen, want dat is niet gezond. Wie nog iets van knapperigheid wil behouden, strooit ze vlak voor het serveren over de stamppot, zodat iedereen ze zelf kan onderspitten.

Er is nattigheid nodig om de stamppot smeuïg te krijgen na het stampen. Kookvocht maakt het doorgaans nogal schraal, hete melk is lekkerder. En zeker als je, zoals ik, geen jus hebt en het vertikt om nepjus te gebruiken, moet er iets van vet gebruikt worden. Ik neem eendenvet, maar boter is ook goed. Olijfolie lijkt mij de zaak wel heel afwijkend maken, dat moet ik nog een keer proberen. Sommige mensen doen er nog een drup azijn door, of wat mosterd. Ik zet die er liever naast, samen met augurkjes. Met een rookworst van de slager natuurlijk, die bovenop de boerenkool heeft gewarmd.
Zie ook: Stamppot boerenkool

Bron: Onno Kleyn

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten via een RSS feed
XML/RSS feedXML/RSS feed

Terug