Blote kindertjes in het gras (uit Brabant)

Blote kindertjes, naakte kindertjes of blote billetjes in het gras is de naam van een stamppot snijbonen en witte bonen, die respectievelijk staan voor het gras en de billetjes of kindertjes. Voor dit gerecht werden snijbonen uit het zout gebruikt.

  • 500 g gedroogde witte bonen
  • 750 g á 1 kg snijbonen, liefst uit het zout, anders
  • uit blik of pot
  • peper, zout
  • 1 kook- of rookworst
  • 25 g boter

Week de witte bonen 1 nacht in water, breng ze de volgende dag in het weekwater aan de kook en laat ze 45-60 minuten zachtjes koken.
Gebruikt u snijbonen uit het zout, spoel deze dan eerst af of laat ze een half uurtje in wat water staan.
Doe de snijbonen bij de witte bonen en leg de worst erop.
Sluit de pan met een deksel af en laat alles ± 20 minuten doorkoken.
Neem de worst uit de pan en snijd hem in stukken.
Giet het overtollige vocht af en roer een klontje boter door de 'stamppot'.
Kruid naar smaak met zout (niet als u snijbonen uit het zout heeft gebruikt) en peper.
Serveer de in plakken gesneden worst erbij.

Bron: Astrid Veltman

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten via een RSS feed
XML/RSS feedXML/RSS feed

Terug