Blauwe bliksem met pastinaak en hazelnoten

  • ½ kg aardappelen
  • ½ kg pastinaak
  • 1 kg stoofperen of ‘zachte’ peren
  • 50 g boter
  • azijn
 
  • stukje gember
  • nootmuskaat
  • peper & zout
  • 100 g hazelnoten

Blauwe bliksem is net zoiets als hete bliksem, maar dan met peren in plaats van appels.
De aardappelen kun je (deels) door pastinaken vervangen.
Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
Ondertussen de pastinaken schoonmaken, in stukken snijden en met de geschilde, van klokhuizen ontdane en in vieren gesneden peren opzetten met een laagje water, snufje zout en geraspte gember.

Blauwe bliksem met pastinaak en hazelnoten
Blauwe bliksem met pastinaak en hazelnoten
Blauwe bliksem met pastinaak en hazelnoten
Blauwe bliksem met pastinaak en hazelnoten

Als de peren ‘echte’ stoofperen zijn, moeten ze apart opgezet worden, want die hebben namelijk een veel langere kooktijd nodig (anderhalf tot twee uur).
Aardappels afgieten en fijnstampen.
Gare pastinaak en peren met kookvocht fijnstampen en door de aardappelen scheppen.
Klont boter erdoor, op smaak brengen met peper, zout, nootmuskaat en (eventueel) een scheutje azijn.
Strooi er vlak voor het opdienen de in een droge koekenpan geroosterde, grof gehakte hazelnoten over.

Bron: Michiel Bussink
Gepubliceerd door: Down To Earth Magazine

Terug