Blauwe bliksem

Blauwe bliksem

  • 1½ kg stoofpeertjes
  • 1 kaneelstokje van 3 - 4 cm
  • 400 g gerookt spek
  • 1½ kg aardappelen
  • zout
  • 300 g rauwe grove boerenworst
  • zwarte peper
  • eventueel 2 - 3 eetl. keukenstroop
  • 40 g boter of reuzel

Was en droog de stoofpeertjes, schil ze vervolgens en verwijder de kroontjes en steeltjes.
Zet de peertjes in een diepe pan en vul deze met water en de kaneel, zodat de peertjes onder water staan.
Breng het water aan de kook en laat de peertjes op laag vuur zachtjes doorkoken.
Snijd intussen het spek in repen van ongeveer 1 cm dik.
Voeg de repen bij de peren in de pan.
Schil de aardappelen, was ze en snijdt ze vervolgens in even grote stukken.
Schep met een schuimspaan het spek uit de pan.
Doe vervolgens de aardappelen met wat water en zout in de pan, breng de inhoud aan de kook en draai vervolgens de vlam weer lager.
Was de worst met warm water.
Leg deze op de aardappelen als deze ongeveer 10 minuten hebben gekookt.
Snijd vervolgens de spek in blokjes, zo groot als kleine dobbelstenen.
Controleer nadat de worst 8 - 10 minuten heeft meegekookt of de peren en aardappelen gaar zijn.
Neem de worst uit de pan en giet het kookvocht in een kom of in een steelpan en stamp de peren en de aardappelen fijn.
Voeg zoveel van het kookvocht toe totdat het een smeuïg geheel wordt, wel tussendoor blijven stampen.
Roer vervolgens de blokjes spek door het gerecht en voeg naar smaak peper en zout en eventueel wat stroop toe.
Verdeel de boter in kleine blokjes over de stamppot en warm deze samen met de worst of de saucijsjes nog even op.
Gerecht warm serveren.

Tips:
✦ De stoofpeertjes kan je vervangen door appels, de helft zure appels en de andere helft zoete appels. (= Hete bliksem. red.)
✦ De grove boerenworst kan je vervangen door saucijsjes.
✦ Een kruidnagel samen met de kaneel meekoken.

Bron: Jerryke's cuisine

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten via een RSS feed
XML/RSS feedXML/RSS feed

Terug