Bietenstamppot met appel of yacon

Bietenstamppot met appel of yacon

  • 1 kg gekookte biet, in kleine blokjes
  • 500 g kruimige aardappelen
  • 2 uien, gesnipperd
  • 300 g spekblokjes
 
  • 10 blaadjes salie, evt. nerf eruit gesneden
  • fèta
  • scheutje arachideolie of ghee
  • 2 appelen of pakweg 300 g yacon, in kleine blokjes

U koopt gekookte bieten of kookt rauwe biet - uit eigen moestuin - ruim van tevoren.
Een uurtje koken (afhankelijk van de grootte) en dan pellen.
Wegzetten.
Schil de aardappelen, snijd ze in kleinere blokken en zet ze op.
Zonder zout (het spek is, als het goed is, zout genoeg).
In een koekenpan of kasserol de olie of ghee verhitten en op zacht vuur de spekblokjes uitbakken.
Na een tijdje de ui erbij doen opdat ze glazig wordt.
Terwijl de twee pannen op het vuur staan, de bieten in kleine blokjes snijden en eventueel wat hakken.
En de salie oprollen en heel dun snijden.
Als de spek en ui een mooi harmonieus geheel is - misschien een pietsie water erbij doen? - dan mogen de bietenblokjes erdoor worden geschept.
Houd het vuur laag.
Aardappels gaar?
Afgieten - wat water opvangen - en stampen.
Met de gestampte aardappelen door de bieten-spek-ui massa doen.
Misschien wat kookwater erdoor om het wat smeuïger te maken.
Waag het nog een beetje te stampen (misschien helpt het).
Schep de salie erdoorheen.
De appel of yacon schillen en in kleine blokjes snijden.
Schep die ook door de stamppot.
Het wordt een heerlijk grove stamp, geen zalvend babyhapje.
Schep op borden en verkruimel er wat fèta over.

Opmerking
Appel wordt moes, yacon blijft stevig.
Beide verkleuren snel, dus we snijden ze pas tegen het einde in blokjes.

Bron: MergenMetz

Terug