Bietenstamppot - I

kan ook vegetarisch

  • 1 kg gekookte en geschaafde bieten
  • 7 grote aardappelen
  • 300 g bacon of een blok gerookte tofu
  • 1 ui
  • 300 g komijnekaas in blokjes
  • het sap van 1 grote citroen
  • peper, zout of bouillon naar smaak

Kook de aardappelen gaar.
Verwarm de geschaafde bieten (giet de bieten niet af!).
Stamp de aardappelen en roer de bieten erdoor.
Voeg eventueel nog een beetje water of melk toe, zodat een smeuïge massa ontstaat.
Bak de bacon knapperig uit, of snijd de gerookte tofu in dobbelsteentjes en bak ze in een beetje olie goudbruin.
Snijd de ui fijn en roer die door de stamppot, evenals het citroensap en de komijnekaas.
Laat de afgesloten pan op laag vuur 5 minuten staan, zodat de kaas smelt.
Breng de stamppot op smaak met peper en zout of bouillon.
Roer op het laatste moment de bacon of tofu door de bietenstamppot.

Els van Hall


Bietenstamppot - II

vegetarisch

  • 3 middelgrote aardappelen
  • 3 kleine rode bietjes
  • 1 kleine ui
  • 1 teen knoflook
  • 4 middelgrote champignons
  • zout
  • peper
  • scheutje rode wijn naar keuze

De bieten ontdoen van loof en wortelen en daarna onder de kraan schoon borstelen.
In 40 minuten tot een uur gaarkoken.
Daarna in koud water laten afkoelen.
Aardappelen schillen, in vieren snijden en koken tot ze gaar zijn.
Ondertussen de ui kleinsnijden, de knoflook persen en in een hapjespan fruiten.
Als de ui glazig wordt, de schoongemaakte en in vieren gesneden champignons toevoegen en 5 minuten al roerend meebakken.
De bieten pellen, vervolgens raspen en bij het ui-knoflook-champignonmengsel voegen.
Het geheel op smaak maken met zout en peper.
Daarna het scheutje rode wijn erbij en even op een laag pitje warm laten worden.
Blijven roeren om aanbakken te voorkomen.
De aardappelen afgieten en pureren met het ui-knoflook-champignon-bieten mengsel.

Bron: Arnold Top

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten via een RSS feed
XML/RSS feedXML/RSS feed

Terug