Belgisch stoofpotje

  • ong. 500 g runderstoofvlees
  • zout
  • peper
  • nootmuskaat
  • 1 ui
  • 1 prei
  • 1 winterwortel
  • 2 laurierblaadjes
  • 500 g spruitjes
  • 1 flesje Belgisch bier, mag best stevig bier zijn.
  • 1 handvol gedroogde abrikozen
  • 1 sneetje peperkoek

Snij de ui, prei en winterwortel in kleine stukjes.
Bestrooi het vlees met zout, peper en nootmuskaat.
Braad het een paar minuten aan in de (niet te hete) olijfolie.
Haal het vlees uit de pan en leg even op een plank of bord.
Dit doe je om het vlees straks niet te laten 'schrikken' van het koude bier.
Contact met een koude vloeistof komt de malsheid namelijk niet ten goede.
Braad nu de groenten aan (behalve de spruitjes).
Giet het flesje bier in de pan en breng aan de kook.
Voeg de laurierblaadjes toe en leg het vlees weer in de pan.
Het vlees moet helemaal in het vocht liggen.
Voeg eventueel nog wat (warm) water bij.
Laat het nu met de deksel op de pan een paar uur stoven (minstens twee uur).
Haal het vlees uit de pan en snijd het in stukken.
Doe de schoongemaakte spruiten en de fijngesneden, gedroogde abrikozen in de pan en laat het weer even aan de kook komen.
Eventueel kan nu ook wat extra wortel worden toegevoegd of wat selderijknol.
Voeg het vlees weer toe.
Laat alles nog een half uurtje stoven.
Roer er op het laatst nog de verkruimelde peperkoek door.
Dit bindt het vocht ook een beetje.
Als er erg veel vocht is, kun je dit ook afgieten voor je de peperkoek toevoegt.

Lekker met friet, maar ook aardappelen of rijst kunnen prima.
Als er kinderen mee-eten, kan het bier ook vervangen worden door bouillon, of water met een bouillonblokje.

Bron: Mirjan Gielen
Gepubliceerd door: FREE Nature

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten via een RSS feed
XML/RSS feedXML/RSS feed

Terug