Andijviestamppot - I

  • 1 kg aardappelen
  • 350 g magere ham in blokjes
  • 20 g boter
  • 600 g fijngesneden rauwe andijvie
  • 20 cl magere melk
  • zout & peper

Kook de aardappelen in weinig water met zout gaar.
Bak de hamblokjes in de boter in enkele minuten krokant.
Giet de aardappelen af en maak er met de melk puree van.
Meng de andijvie en de hamblokjes erdoor en breng op smaak met zout en peper.

Wilt je bij de stamppot een lekkere jus?
Fruit 1 gesnipperd uitje en 1 tomaatje ± 10 minuten, strooi er 1 eetlepel bloem over en laat die even meebakken.
Voeg ¾ rundvleesbouillontablet en 50 cl water toe, breng het aan de kook, laat het tot ± 35 cl inkoken en zeef de jus.

Bron: Astrid Veltman


Andijviestamppot - II

  • 1 kg aardappelen
  • zout & peper
  • 400 g mager varkensvlees in blokjes
  • 1 eetl. olie
  • 1 uitgeperst teentje knoflook
  • 2 eetl. tomatenpuree
  • 500 g gesneden andijvie
  • 100 g zure room

Schil de aardappelen en kook ze in water met zout in ± 25 minuten gaar.
Bestrooi intussen het vlees met zout en peper.
Verhit de olie in een anti-aanbakpan en bak het vlees in ± 5 minuten rondom bruin.
Roer er de knoflook, de tomatenpuree en 20 cl water door en laat het vlees, met het deksel schuin op de pan, ± 20 minuten stoven.
Stamp de aardappelen met wat kookvocht fijn en roer er de rauwe andijvie, de zure room en wat peper en zout door.
Serveer de stamppot met het vlees en de saus.

Bron: Astrid Veltman


Andijviestamppot - III

  • 1 kg aardappelen
  • zout
  • 50 g boter
  • 250 g shoarmareepjes
  • 100 g ongezouten cashewnoten
  • 10 cl melk
  • 800 g gesneden andijvie (koeling)
  • 1 theel. djinten
  • pureestamper

Schil de aardappelen, was ze, snijd ze in kleine stukjes en kook ze in weinig water met zout in ± 20 minuten gaar.
Verhit intussen de helft van de boter in een koekenpan en bak de shoarmareepjes ± 4 minuten.
Hak de cashewnoten grof.
Verwarm de melk.
Giet de aardappelen af, pureer ze en voeg de melk en de rest van de boter toe.
Schep de andijvie, de shoarmareepjes, de cashewnoten en de djinten door de
aardappelpuree.
Lekker met atjar tjampoer.

Bron: Astrid Veltman


Andijviestamppot - IV

  • 1½ kg aardappelen (eigenheimers of irene)
  • 500 g fijngesneden andijvie
  • 2 bosuitjes
  • 150 g komijnekaas aan één stuk
  • 250 g ontbijtspek of bacon
  • peper & zout
  • 25 g boter
  • 10 cl hete melk
  • 2 - 3 eetl. Zaanse mosterd

Snijd de geschilde aardappelen in stukken.
Was de andijvie en laat deze goed uitlekken.
Snijd de bosuitjes in ringetjes.
Snijd de komijnekaas in heel kleine blokjes.
Kook de aardappelen in water met zout in ± 20 minuten gaar.
Bak intussen het spek of de bacon in een droge koekenpan in 5 minuten goudbruin en knapperig.
Giet de aardappelen af en stamp deze met het bakvet van het spek, de boter en de melk tot een puree.
Schep de andijvie, de kaasblokjes en de mosterd erdoor en verwarm de stamppot al omscheppend tot deze door en door warm is.
Breng op smaak met peper en zout.
Garneer de stamppot met het uitgebakken spek.

Bron: Astrid Veltman


Andijviestamppot - V

  • 1 kg aardappelen
  • zout
  • 50 g boter
  • 250 g shoarmareepjes
  • 100 g ongezouten cashewnoten
  • 10 cl melk
  • 800 g gesneden andijvie
  • 1 theel. djinten

Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in kleine stukjes.
Kook ze in weinig water met zout in ± 20 minuten gaar.
Verhit intussen de helft van de boter in een koekenpan en bak de shoarmareepjes ± 4 minuten.
Hak de cashewnoten grof.
Verwarm de melk.
Giet de aardappelen af en pureer ze.
Voeg de melk en de rest van de boter toe en schep de andijvie, de shoarmareepjes, de cashewnoten en de djintan door de aardappelpuree.
Lekker met atjar tjampoer.

Bron: Astrid Veltman

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten via een RSS feed
XML/RSS feedXML/RSS feed

Terug