Aardappelpuree met pancetta karwijvinaigrette en gepocheerd ei

Aardappelpuree met pancetta karwijvinaigrette en gepocheerd ei

  • 600 g aardappelen
  • zout
  • peper
  • 2 eetl. komijnzaad
  • 30 g sjalotten
  • 8 plakjes pancetta
  • 6 eetl. olijfolie
 
  • 2 eetl. ciderazijn
  • 6 eetl. saffloerolie
  • bieslook
  • 40 g veldsla
  • 20 g boter
  • 10 cl witte wijnazijn
  • 4 eieren

Schil de aardappelen voor de aardappelpuree, hak ze in kleine stukjes en kook ze in kokend gezouten water gedurende ongeveer 18 minuten tot ze zacht zijn.
Giet de aardappelen in een zeef en laat ze goed uitlekken.
Plet de aardappelen grofweg in een kom met een aardappelstamper.
Voor de vinaigrette, de karwijzaadjes licht vermalen in een vijzel.
Snijd de sjalotten en 2 plakjes pancetta (25 g) zeer fijn.
Verhit 1 eetlepel olijfolie in een gecoate pan, bak de in blokjes gesneden pancetta krokant en laat uitlekken in een fijne zeef, vang de olie op.
Meng azijn en zout in een kom, voeg sjalotten, karwijzaad, saffloerolie, 3 eetlepels olijfolie, spekblokjes en spekolie toe, breng op smaak met zout & peper.
Snij de bieslook in fijne rollen en roer erdoor.
Schoonmaken, selecteren, wassen en drogen van veldsla.
Snijd de wortels van de sla af, zodat de bladeren er één voor één af komen.
Verhit de resterende olijfolie en boter in een breed gecoate pan, bak de aardappelpuree erin op middelhoog tot hoog vuur gedurende 5 - 6 minuten.
Zodra het braadvlak knapperig is, draait u het om en bakt u het nog 5 - 6 minuten.
Breng op smaak met zout & peper.
Leg de resterende plakjes pancetta op een bakplaat en grill gedurende ca. 1 minuut op de bovenste rail onder de voorverwarmde ovengrill.
Warm houden in de uitgeschakelde oven.
Voor de eieren, kook minstens 4 liter water in een hoge smalle pot.
Voeg azijn toe.
Breek de eieren een voor een in kopjes.
Draai een kolk in het water met een houten lepel, laat 1 ei voorzichtig in het licht draaiende, kokende water glijden.
Voeg de overgebleven eieren een voor een toe aan het water (zie tip).
Kook de eieren 3 - 4 minuten, haal ze met een schuimspaan uit het water, leg ze op keukenpapier en houd ze warm in de oven op 60 °C.
Verhit de aardappelpuree en voeg de veldsla toe terwijl u roert.
Leg de aardappelpuree, de resterende pancetta en eieren op een voorverwarmde plaat en serveer met wat vinaigrette.
Serveer de rest van de vinaigrette apart.

Tip
De wervelende beweging sluit het eiwit rond het eigeel, hoe verser het ei, hoe beter het werkt.
Geoefende mensen leggen de eieren snel na elkaar in het water en tillen ze er na elkaar uit aan het einde van de kooktijd. Indien nodig, controleer de sterkte met uw vinger.
Ongeoefenden doen elk ei afzonderlijk (duurt langer).

Bron: essen & trinken

Terug