Pittige zuurkoolsoep

zuurkoolsoep (1K)

  • 1 hamschijf (ca. 200 gram)
  • 1 kleine rookworst (in plakjes gesneden)
  • 400 g zuurkool
  • 500 g aardappels (geschild)
  • 1 rode ui (fijngesnipperd)
  • 1 lente-uitje (in reepjes)
  • 1 eetl. peperkorrels
  • 1 eetl. mosterd (grove)
  • 1 eetl. bladselderij (in fijne reepjes gesneden)
  • 1 dl kookroom
  • 1 bouquet garni (ui, wortel, peterselie, tijm, foelie, peperkorrels)
  • snufje zout

Kook de hamschijf met bouquet garni in 2 liter water ca. 1½ à 2 uur gaar.
Schep de hamschijf uit de bouillon en haal het vlees van het bot en snijd het in kleine blokjes.
Zeef vervolgens de bouillon en maak deze op smaak met zout.
Snijd de aardappels in kleine blokjes.
Kneus de peperkorrels met de platte kant van een vleesmes.
Haal een paar keer een mes door de zuurkool en breng aan de kook met de bouillon, mosterd en de gekneusde peperkorrels.
Voeg na 10 minuten de blokjes aardappel toe.
Bak intussen de plakjes rookworst krokant en voeg daarna de ui en de lente ui toe.
Bak deze even mee en doe ze bij de soep.
Voeg nu het vlees, de bladselderij en de kookroom toe en breng het aan de kook.
Laat de soep even doorkoken en breng het geheel eventueel op smaak met zout.
Lekker met pompoenbrood met katenspek of Zeeuws spek en mosterd.

Bijzonderheden
Hamschijf wordt ook verkocht als ‘hips’ en in Duitsland als ‘Eisbein’.
‘Eisbein’ is licht gepekeld.
Hamschijf smaakt gekookt of gesudderd goed bij stamppotten en maaltijdsoepen.
Het onderste gedeelte van het vlees is uitstekend geschikt voor soep (lang laten trekken).

Smaakidee
Provençaalse kruiden
Mosterd

Wist u dat...
Varkensvlees, met uitzondering van orgaanvlees, weinig cholesterol bevat?

Bron: Vlees.nl

Terug