Zoete aardappelsoep met gember, prei en appel

Zoete aardappelsoep met gember, prei en appel

  • 2 eetl. olie of boter
  • 2 preien, alleen witte en lichtgroene delen, schoongemaakt en gesneden
  • 4 theel. gemalen verse gember
  • 1 ruime kg zoete aardappelen (zoals bataat, oebi, yam), geschild en in blokjes gesneden
  • ½ pond Yukon goud of Russet aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
  • 450 à 600 g taartappels, zoals Braeburn of Granny Smith, geschild, en in blokjes gesneden.
  • ruim 1½ l water
  • zout naar smaak
  • vers limoensap
  • medium-hot chilipoeder of chipanle chilipoeder voor garnering

Verhit de olie of boter in een zware of gietijzeren soeppan op een middelhoog vuur.
Voeg de prei toe en kook, al roerend, tot deze gaar is, ongeveer 5 minuten.
Voeg de gember toe en roer het geheel door elkaar tot het geurtje, ongeveer 1 minuut.
Voeg de zoete aardappelen, de gewone aardappelen, appels en water toe en breng het geheel aan de kook.
Voeg zout naar smaak toe, zet het vuur lager, dek af en laat 45 minuten sudderen tot een uur, totdat alle ingrediënten goed gaar zijn.
Gebruik een staafmixer om de soep te pureren (of u kunt een gewone mixer gebruiken, waarbij u in partijen werkt en een keukenhanddoek over de bovenkant legt om spatten te voorkomen) tot een zeer gladde massa.
Ga terug naar de pan, verhit de soep en stel het zout bij.
Schep in kommen, pers een beetje limoensap uit en strooi een beetje chilipoeder over elke portie en serveer.

Bron: Martha Rose Shulman
Gepubliceerd door: NY-Times

Terug