Witlofsoep met walnoten

  • 8 stronkjes witlof (circa 700 gr)
  • citroensap
  • 25 g boter
  • 30 cl kippenbouillon
  • 20 cl room
  • peper
  • zout
  • 1 eierdooier
  • 10 cl room
  • 1 eetl. bieslook, fijngesneden
  • 125 g walnoten, lichtgeroosterd en grof gehakt

Snijd het onderste gedeelte van de stronkjes witlof af evenals de topjes.
Snijd de witlof in reepjes en besprenkel ze met enkele druppels citroensap om verkleuren te voorkomen.
Verhit 25 gram boter in een pan en voeg de witlof toe, laat de witlof gaar smoren.
Voeg eventueel wat suiker toe als de witlof bitter is.
Blus het geheel af met kippenbouillon en room en breng op smaak met zout & peper.
Doe het witlof-roommengsel over in een keukenmachine en laat de machine draaien tot er een gladde massa is ontstaan.
Meng 1 eierdooier met 1 deciliter room tot een homogene massa (liaison).
Doe de soep over in een pan en breng aan de kook, neem de pan van het vuur en roer het eierdooier-roommengsel er door.
Voeg de bieslook en walnoten toe aan de soep en laat 5 minuten staan, roer nog even goed door en serveer meteen.
Deze soep is ook lekker gegratineerd met kaas.

Terug