|
|
Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in blokjes.
Maak de prei schoon, snijd de stengel in ringen, was deze en laat ze uitlekken.
Pel de uien en de knoflook en snijd beide klein.
Maak de verse sperziebonen schoon en halveer ze.
Verhit de olijfolie in een soeppan en bak de ui met het knoflook en de prei aan.
Voeg de aardappelblokjes, de sperziebonen en de (bevroren) doperwtjes toe samen met de fijngeknipte
peterselie (houd iets achter voor de garnering) en bak even mee.
Schenk er 2 liter water of groentebouillon bij, breng alles aan de kook en laat de soep ± 20 minuten zachtjes
koken.
Voeg naar smaak zout & peper toe.
Pureer de soep met de staafmixer of in de keukenmachine.
Serveer hem met de geschaafde kaas en brood.
Variaties:
• De soep hoeft niet te worden gepureerd; er blijven dan meer vezelstoffen in de grove soep.
• Vervang de sperziebonen door courgette of groene kool.
• Voor extra voedingswaarde kan een handje zilvervliesrijst of een pot of blikje witte bonen worden
meegekookt.
Opmerking
Een winterse soep hoeft niet per se erwten- of bruine bonensoep te zijn. Deze groentepureesoep is caloriearm,
rijk aan vezels, vitaminen en mineralen en niet duur. Ideaal als warme maaltijd voor een gemakkelijke dag in
de week. Maar ook als voor- of lunchgerecht is deze soep goed te serveren. Soep zelf maken is een van de
makkelijkste bereidingen. Experimenteer met verse groenten en kruiden van het seizoen, water erbij en de
basis is gelegd. Het kan eigenlijk nooit misgaan. Het grote voordeel ten opzichte van kant-en-klaar is dat de
soep niet te zout wordt. Kook soep in een hoge pan, liefst van roestvrij staal. Als er voldoende tijd is,
geeft een zelf getrokken groentebouillon van water, ui, prei, bleek- of knolselderij, stukje wortel,
laurierblad, peperkorrels en tijm nog meer smaak aan de soep. Geef dun geschaafde Parmezaanse, belegen Goudse
of een lekkere schapenkaas en grof volkorenbrood bij de soep voor een volwaardige maaltijd qua
voedingswaarde.
Bron: Sonja van de Rhoer
Gepubliceerd door: Astrid Veltman