Vlaamse witlo(o)fsoep

Vlaamse witlo(o)fsoep

  • 1½ l groentebouillon, heet
  • 40 g roomboter
  • 1 kg witlo(o)f, geschoond * en in brede ringen gesneden
    (snijd de topjes in heel dunne ringetjes, die gaan later op de soep)
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 / 2 / 3 kruimige aardappels, 1 fikse of enkele kleine, in blokjes
 
  • 2 theel. gedroogde tijm
  • 3 blaadjes laurier bij voorkeur verse en gekneusd
  • ¼ theel. geraspte nootmuskaat
  • wat platte peterselie, blad fijngehakt
  • scheut(en) room
  • zout & peper uit de molen

Neem een stevige pan, smelt een fikse klont boter op niet al te hoog vuur.
Doe de witlof erbij (dus niet de apart gehouden fijngesneden topjes), de aardappelblokjes en ui.
Stoof het enkele minuten en schep regelmatig om.
Doe de tijm, laurier en hete bouillon erbij.
Breng aan de kook en draai het vuur laag.
Het deksel op de pan en 20 minuten zachtjes laten koken.
Haal het laurierblad eruit.
Pureer de soep met een staafmixer.
Giet de soep - evt. beetje bij beetje - door een fijne zeef.
Persend roeren met een houten lepel helpt.
De puree die in de zeef overblijft, mag naar de varkens.
Roer room door de soep (scheutje, evt. beetje meer), wat nootmuskaat en breng op smaak met peper en zout.
Giet in borden of kommen en drapeer er wat van de peterselie en fijngesneden witlof over.
Serveer en je zult lof oogsten. 😃

Opmerkingen
* Het misschien van kleur verschoten kontje eraf snijden. Sommigen verwijderen het hart/de kern van de lof, als je goede witlo(o)f hebt is dat niet nodig.

Bron: MergenMetz

Terug