Zuppa di pesce alla molise

vissoep uit de Molise
voor 6 personen
  • 8 eetl. olijfolie
  • 2 knoflooktenen gesnipperd
  • 2 sjalotten, gesnipperd
  • 1 kg vongele*, gekookt
  • 1½ l visbouillon van de graten
  • 1 l kookvocht van de vongele*
  • 20 cl room
  • 30 g fregola (kleinkorrelige couscous)
  • 1 kg vis naar keuze, schoon en in gelijke stukjes
  • 500 g scampi, met vel, zonder maagdarmkanaal
  • 4 eetl. fijngesneden peterselie
  • citroensuiker of lemonpepper
  • zout & peper

Haal de vongele* uit de schelpen en zet apart, zeef het kookvocht door een koffiefilterzakje.
Bestrooi de stukjes vis met zout, peper en citroensuiker (gemalen, gedroogde citroenschil) of met lemonpepper, zet ze afgedekt koel weg.
Verhit 4 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak hier de scampi ca. 3 minuten (afhankelijk van de grootte), ze moeten net gaar zijn, schep ze uit de pan, laat wat afkoelen en pel ze, zet apart.
Bak in dezelfde olie de garnalenpellen flink aan, blus af met 20 cl.
visbouillon, laat ½ uur trekken en zeef de bouillon, maak de pan schoon.
Meng visbouillon en kookvocht en kook in tot 2 liter.
Verhit de resterende olie in de koekenpan en fruit hierin sjalot en knoflook glazig en gaar.
Voeg de fregola toe en roer goed.
Voeg een scheutje bouillon toe en roer de roux glad.
Herhaal dit tot de bouillon op is en de soep lichtgebonden.
Voeg nu in volgorde van gaartijd de stukjes vis toe, de scampi het laatst.
Breng op smaak met peper en zout en roer voorzichtig de room door de soep.
Voeg tenslotte de vongele toe en serveer meteen.
En uiteraard wordt de peterselie er op het laatst aan toegevoegd.

* Vongele zijn: schelpdieren zoals b.v. kokkels etc.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Terug