Velouté froid de courgette au Parmesan

Koude courgettesoep met Parmezaanse kaas

Velouté froid de courgette au Parmesan

  • 1 kg courgettes, wij namen 1 kg na het stomen
  • 1 l of iets minder, kefir of volle yoghurt, wij namen volle yoghurt
  • 1citroen, alleen sap
  • 2 handen vers basilicumblad
  • veel, maar wat je met twee handen kunt vasthouden zonder het tot 'pesto' te knijpen
  • scheut olijfolie
  • 150 g Parmezaanse kaas, vers geraspt
  • peper uit de molen & zout
  • 1 kleine chilipeper, heel klein gesneden

Was de courgette, snijd kop en kont eraf en snijd 'm in de lengte in kwarten
Schraap het binnenste vlees eruit, waar de zaden in zitten
Stoom de courgettekwarten circa 7 minuten, tot ze zacht zijn.
Spoel onder koud water om het garen te stoppen.
Meng in een keukenmachine de courgette, basilicumblaadjes, olijfolie, citroensap, ca. 40 cl kefir en de helft van de Parmezaanse kaas.
En wat peper en zout.
Pureer het geheel goed.
Breng het over in een komen klop meer kefir (of yoghurt) erdoor tot je de gewenste consistentie hebt bereikt.
(Dat is mede afhankelijk van de hoeveelheid water die in de courgette zit.)
Proef en breng op smaak, met wat meer peper en zout, chilipeper en/of Parmezaanse kaas.
Afdekken met plastic of zo en minstens twee uur in de koelkast zetten.
Vlak voor serveren even opkloppen en wat Parmezaanse kaas erover strooien.
Giet in kommen of, leuker, glazen!

Opmerkingen
Uiteindelijk hebben we de hele chilipeper erin gedaan, tijdens het pureren in de keukenmachine.
Sommige rode/chilipepers zijn behoorlijk niet-scherp.
Zoals deze.

Bron: MergenMetz

Terug