Uiensoep - I

  • 4 dikke uien aan ringen
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 theel. suiker
  • 1 theel. gedroogde tijm
  • 1,5 dl droge witte wijn
  • 15 g boter
  • 2 eetl. olijfolie
  • 2 eetl. bloem

Gooi de boter en de olie in een pan met dikke bodem.
Fruit hier ongeveer 12 minuten de uieringen in tot ze zacht en lichtbruin zijn.
Voeg de knoflook tijm en de suiker er in en bak dit ongeveer 30 tot 35 minuten tot de uien bruin zijn.
Gooi de bloem bij de uien en bak dit nog even mee.
Doe er vervolgens de bouilon en de wijn erin en laat het geheel 40 minuten zachtjes doorkoken

Bron: Jacco


Uiensoep - II

  • 500 g uien, in plakken
  • 50 g boter
  • 1 eetl. bloem
  • 1 l bouillon
  • 4 of 8 plakken (oud) stokbrood
  • 100 g geraspte Gruyère of belegen Goudse

Smoor de uien in de boter in een braadpan onder een deksel en op betrekkelijk laag vuur tot ze volkomen zacht geworden zijn.
Giet af en toe het water weg dat in het deksel condenseert en ga door tot de uien mooi bruinen; dat duurt wel een half uur.
Voeg dan de bloem toe en meng alles goed.
Giet er de bouillon bij en kook een kwartier of wat langer.
Rooster de sneden stokbrood goudbruin.
Doe de soep vervolgens in kommen, leg er plakken stokbrood op en bestrooi alles met de kaas.
Zet de kommen onder een grill en gratineer tot het een mooi kleurtje heeft.

Bron: Onno Kleyn


Uiensoep - III

Uiensoep

  • 6 uien, medium
  • 4 eetl. boter
  • 2 eetl. bloem
  • 2 l water (koud)
  • 4 plakjes boerenbrood
 
  • 6 eetl. Gouda, geraspt
  • zout
  • peper
  • knoflook, naar smaak

Schil de uien en snijd ze in plakjes.
Verhit de boter in een pan en fruit de uien tot ze doorschijnend zijn.
Bestrooien met bloem en kort bakken.
Voeg het water langzaam en onder voortdurend roeren toe.
Vervolgens kort aan de kook brengen.
Breng op smaak met zout en peper.
Laat de soep nog 15 minuten sudderen op gemiddelde temperatuur.
Verwarm de oven voor op 180 °C boven/onderwarmte.
Beleg een bakvorm met de sneetjes brood.
Giet de uiensoep eroverheen.
Strooi vervolgens de geraspte kaas over de soep.
Schuif de schotel in de oven op de tweede rail van onderen.
Bak tot de kaas goudbruin wordt.
Verdeel de soep over vier diepe borden.
Zorg ervoor dat elke portie voldoende brood bevat.
Onmiddellijk serveren.

Tip
Met drie gehakte knoflookteentjes smaakt de soep nog pittiger. Voeg na het koken de knoflook toe.

Bron: Harald Hoppe, biologische topkok
Gepubliceerd door: kraut & rüben

Terug