Ui-knoflooksoep

voor zes - acht personen

  • 15 g (room)boter
  • 2 eetl. olijfolie
  • 700 g uien in dunne plakjes
  • 2 - 4 tenen knoflook, uitgeperst
  • 1 theel. suiker
  • ½ theel. gedroogde tijm
  • 2 eetl. bloem
  • 1,2 dl droge witte wijn
  • 2 l runderbouillon
  • 2 eetl. Cognac (desgewenst)
  • 6 - 8 dikke sneden geroosterd stokbrood
  • 1 teen knoflook, gehalveerd
  • 350 g geraspte Gruy√®re- of Emmentalerkaas

Maak de uien schoon en schaaf ze in dunne plakjes boven een kom.
Verhit de boter en olijfolie in een grote, zware pan.
Doe er de uien in en fruit 10-12 minuten op een middelhoog vuur tot de ui zacht en goudbruin wordt.
Maak ondertussen de knoflook schoon en pers deze uit boven de pan.
Doe de suiker en de gedroogde tijm erbij en roer het geheel goed door met een garde en laat nog 30 minuten op een laag vuur bakken onder regelmatig omscheppen.
Bestrooi het uimengsel met de bloem en schep goed om.
Giet er de wijn en bouillon over en breng aan de kook.
Schep eventueel naar boven drijvend schuim af met een schuimspaan en laat ongeveer 45 minuten sudderen.
Schep er als je wilt nog de 2 el cognac door.
Verwarm de grill voor.
Wrijf beide kanten van het stokbrood in met de aangesneden kant van de gehalveerde knoflook.
Zet zes of acht vuurvaste soepkoppen op een bakplaat en vul ze voor driekwart met de uiensoep.
Leg in elke kom een snee brood op de soep.
Strooi de geraspte kaas over het brood en zet de soepkommen ongeveer 15 cm onder de grill.
Grilleer ze ongeveer 3 tot 4 minuten, of tot de kaas gesmolten is en begint te borrelen.
Dien de soep onmiddellijk op.

Bron: Franke Verhoeven - van der Linden
Gepubliceerd door: Smokey Al

Terug