Turkse linzensoep

  • 300 g (bruine) linzen
  • 300 g lamsnek
  • 2 middelgrote uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 laurierblad
  • 2 vleestomaten
  • 1 middelgrote aardappel
  • 1 winterwortel
  • 3 stengels bleekselderij
  • enkele takjes selderij
  • 1 dunne prei
  • 3 eetl. olie versgemalen peper
  • 1 theel. gemalen komijn (djinten)
  • 1 ½ l groentebouillon

Was de linzen goed en week ze 2 uur.
Snijd het lamsvlees in blokjes.
Pel de uien en de knoflook en snijd beide fijn.
Verwijder het steeltje en desgewenst de zaadjes van de rode peper, snijd hem in ringetjes.
Ontvel de tomaten en snijd het vruchtvlees in blokjes.
Schil de aardappel, schrap de wortel en snijd beide in blokjes.
Maak de bleekselderij en de prei schoon; snijd de stengels in smalle reepjes en het witte en lichtgroene deel van de prei in smalle ringen.
Verhit de olie in een hoge pan en bak het vlees rondom bruin.
Schep ui, knoflook, peperringetjes en komijn met het vlees om tot de ui glazig is, roer de tomatenblokjes erdoor en laat het vlees 25 minuten stoven.
Giet de linzen af en meng ze door het vlees.
Verwarm de bouillon en voeg deze met de groenten en de laurier aan het vlees toe, breng het geheel aan de kook en draai het vuur laag.
Laat de soep 30 minuten op laag vuur koken tot het vlees, de linzen en de groenten gaar zijn.
Was de selderij en snijd het blad en een deel van de steeltjes fijn en breng de soep op smaak met peper en zout, verwijder de laurier en roer de selderij erdoor.

Bron: NN

Terug