Lekkere linzensoep, door de pepertjes pittig.
Smaakt goed met Turks brood, maar ook met ons volkorenbrood goed te eten.
De Turkse pepertjes zijn natuurlijk verkrijgbaar in Turkse winkels, heten 'pul biber' of zoiets.
|
|
Linzen wassen.
Uien snipperen en in de olie goudgeel bakken, dan linzen en de rijst even meebakken.
Kruiden, pepertjes (veel is pittig!), tomaten uit blik (met vocht), water, tomatenpuree en de bouillontabletten erbij.
Half uurtje laten koken.
Zout & peper naar smaak toevoegen.
Soep pureren met staafmixer, citroensap in een soepkom doen en de soep er overheen schenken.
|
|
Breng de groentebouillon langzaam aan de kook.
Over minuut of tien nodig.
Neem een ruime pan, verhit de olie op matig vuur.
Smoor de ui, tot ze glazig wordt.
Niet laten aanbakken.
Als de ui goed is, alle groenten erbij doen.
Doe het vuur wat hoger en schep regelmatig om.
Dan de tomatenpuree erdoor doen, omscheppen, even aanbraden.
Doe de hete bouillon erbij.
Ook even doorroeren, het deksel op de pan en een minuut of vijf laten koken.
Doe dan de linzen erbij.
Breng aan de kook, draai het vuur lager, schep goed door en door en leg het deksel op de pan.
Laat 10 à 12 minuten koken.
Doe ondertussen de paprikapoeder en munt erbij.
Als de linzen beetgaar zijn (en aardappel ook), dan is het ongeveer klaar.
Als je zulks wenst: zet de staafmixer er gedurende enige tijd in of pureer op een andere manier.
(Wij doen het eventjes, dus dat de soep niet te glad wordt.)
Meng de honing en citroensap erdoor, breng op smaak met peper en zout.
Serveer met een eetlepel yoghurt of crème fraîche.
Opmerkingen
Verse munt hebben we niet nu in de tuin, of het is gewoon lelijk.
Droge munt ook niet.
Maar wel muntthee met als ingrediënt: 100% BIO pepermunt.
Dus een zakje daarvan open gemaakt en door de soep geroerd.
Bron: kraut &rüben
Gepubliceerd door: MergenMetz
voor 2 personen
|
|
Maak de ui en de wortel schoon en snijd dit klein.
Schil de aardappel en snijd hem in stukken.
Fruit de ui zacht in de olijfolie.
Bak de tomatenpuree kort mee.
Was de linzen in een zeef.
Voeg wortel, stukken aardappel, peperpuree, linzen en 60 cl water toe aan de ui en breng dit aan de kook.
Laat de soep ca. 20 minuten koken tot de linzen gaar zijn.
Pureer de soep met een staafmixer of in de keukenmachine.
Maak de soep op smaak met wat pepervlokken en citroensap.
Geef er brood bij.