Kruidige tomatensoep met couscous

  • 1 grote ui, fijngehakt
  • 2 stengels bleekselderij, fijngehakt
  • olijfolie
  • 1 eetl. komijnpoeder
  • 1 eetl. korianderpoeder
  • 4 tenen knoflook, geplet en fijngehakt
  • 1 literblik gepelde tomaten
  • 1 theel. harissa (Tunesische sambal) of sambal
  • 1 l lamsbouillon (of iets van een blokje)
  • 1 theel. suiker
  • 50 g voorgekookte couscous
  • bladpeterselie of vers korianderblad, gehakt
  • 1 citroen

Bak de ui en de bleekselderij in een scheut olijfolie op een flink vuur een minuut of vijf.
Voeg de komijn en korianderpoeder plus de knoflook toe en bak al roerend een minuut mee.
Pureer de tomaten en doe ze erbij.
Roer de harissa los in de bouillon en voeg dat aan de soep toe.
Doe er de suiker bij.
Laat nu een half uur zachtjes koken.
Breng dan op smaak met zout en misschien meer harissa.
Strooi de couscous in de soep, roer en laat nog drie minuten meepruttelen.
Serveer dan meteen, gegarneerd met peterselie of korianderblaadjes.
Aan tafel knijpt iedereen royaal citroen over de soep.

Bron: Onno Kleyn

Terug