Spinazie-vissoep

voor 6 personen

  • 2 uien, in plakken gesneden
  • 2 stengels bleekseiderij, in plakjes gesneden
  • 1/4 theel. gemalen foelie
  • ½ theel verse tijmTijm
  • ⅛ theel. gedroogde tijm
  • 1 laurierblad
  • versgemalen zwarte peper
  • 1,25 l visbouillon of ongezouten kippenbouillon
  • 500 g stevige witte visfilet, zoals schel- of koolvis, ontveld en in blokjes van 2 cm. gesneden
  • 2 eetl. bloem
  • 750 g spinazie, steeltjes verwijderd, gewassen
  • 2 eetl. crème fraîche

Doe de ui, selderij, foelie, tijm, het laurierblad en wat peper in een grote pan met een 1/4 liter van de bouillon.
Breng het mengsel aan de kook.
Draai dan het vuur wat lager en laat de groenten en smaakgevers met het deksel op de pan 30 minuten flink sudderen.
Neem vervolgens het deksel van de pan, draai het vuur op matig hoog en laat het geheel nog zo’n 10 minuten opstaan tot al het vocht is verdampt en de ui licht gebruind is.
Giet intussen de rest van de bouillon in een grote pan en breng het vocht op een matig hoog vuur aan het sudderen.
Voeg de blokjes vis toe en pocheer die 3 minuten tot de vis wit is en stevig aanvoelt.
Schep de stukjes vis met een schuimspaan uit de pan en zet ze weg; bewaar het pocheernat.
Breng 1/4 liter van het pocheernat in een kleine steelpan aan de kook.
Klop er de bloem door en laat het vocht ongeveer 4 minuten koken tot het bindt.
Zet het vocht weg.
Giet het resterende pocheernat in de pan met de groenten.
Voeg de spinazie toe en laat deze op een matig hoog vuur in ongeveer 4 minuten slap worden.
Pureer het spinaziemengsel samen met het gebonden pocheernat in 2 gedeelten in een keukenmachine, blender of groentemolen.
Doe de soep weer in de pan op een matig vuur, roer er de crème fraîche en de stukken vis door en laat de soep nog 2 minuten opstaan.
Dien dan direct op.

Bron: Bert Allers
Gepubliceerd door: Kook Jij

Terug