Spaanse knoflooksoep met ei

Spaanse knoflooksoep met ei

  • 4 sneden (oud) boerenbrood of
    8 plakken stokbrood
  • minstens 12 eetl. olijfolie
  • 12 tenen knoflook, in plakjes
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 80 cl water
  • 2 theel. pimentón of paprikapoeder, mild of scherp
  • optioneel: 1½ bouillonblokje
  • 4 eieren, zo vers mogelijk

Zet de oven aan op 180 °C.
Besprenkel de sneden brood aan beide zijden gul met olijfolie en bak ze in een koekenpan goudbruin.
Bak in een soeppannetje de knoflook met de ui in 6 eetlepels olijfolie rustig zo’n 5 minuten.
Laat het niet te hard gaan.
Als de ui zacht is en de knoflook mooi kleurt gaat het water erbij, met het paprikapoeder.
Breng aan de kook en laat zachtjes 5 minuten garen.
Breng op smaak met 7 gram zout of iets minder (ik houd van hartig), of anderhalf bouillonblokje – kies zelf welke smaak.
Neem 4 soepkommen en leg het gebakken brood erin.
Breek in elke kom voorzichtig een ei.
Verdeel de kokende soep erover en zet de kommen in de oven tot het wit van de eieren gestold is; dat duurt circa 5 minuten.

Bron: Onno Kleyn

Terug