Soupe au pistou

4 - 6 personen

  • 250 g worteltjes
  • 250 g prei
  • 2 courgettes
  • 250 g sperzieboontjes
  • 2 eetl. gehakte bladselderij
  • 4 middelgrote aardappelen
  • 1 blik gepelde Italiaanse tomaten
  • 1 blik flageolets (of witte bonen)
  • 100 g kleine, gedroogde (in geen geval verse) pasta,
    bijvoorbeeld elleboogjesmacaroni of trulli ('wieltjes')
  • 15 cl pistou
  • 100 g geraspte gruyère
  • desgewenst 400 g petit salé of zuurkoolspek,
    gaar gekookt, of liever gezegd, gepocheerd

Snijd de schoongemaakte groenten in stukjes van ongeveer gelijk formaat.
Breng alle groenten, behalve de tomaten, in een pan met zoveel water (of bouillon) dat ze onder staan, aan de kook en kook ze beetgaar.
Doe de pasta erbij en laat die mee koken tot die deegwaar (al dente) is.
Doe er de afgespoelde flageolets of witte bonen en de in stukken gesneden gepelde tomaten, plus hun sap bij.
Laat de soep weer aan de kook komen en op laag vuur 5 minuten doorkoken.
Zet de pan van het vuur en laat hem (met het deksel erop) ± 10 minuten staan.
Zet aparte schaaltjes met pistou en kaas op tafel en desgewenst een schaal met het in dikke plakken gesneden vlees.

Opmerking
Begin augustus had ik het terloops over de Soupe au pistou die Germaine elk jaar kookt voor één van de gemeenschappelijke maaltijden tijdens de fêtes votives in het dorp bij ons in de buurt (oorspronkelijk religieus getinte festiviteiten rond de geboortedag van de beschermheilige van het dorp). Iedereen verheugt zich op de soep die deze struise, oorspronkelijk uit Marseille afkomstige dame maakt en er waren dit jaar meer dan tweehonderd gegadigden. Gelukkig zijn er altijd vrijwilligers om te helpen bij het schoonmaken en snijden van de groenten.
Soupe au pistou is zo'n gerecht dat zich uit de keuken van arme lieden omhoog heeft gewerkt en waarvan inmiddels allerlei versies bestaan. Met het recept van Germaine krijg je wat je noemt een maaltijdsoep, maar eentje die ook op een zoele zomeravond heerlijk smaakt. De petit salé geeft ze er apart bij, net als de pistou (een dikke saus van zeer fijn gehakte basilicum en knoflook met zout en olijfolie, zoiets als pesto, maar zonder pijnboompitten) en de geraspte kaas. Met andere woorden, ook vegetariërs konden aanschuiven.

Gepubliceerd door: Astrid Veltman

Terug