Soupe Périgourdine

Stevige maaltijdsoep uit de Dordogne

  • 100 g ontbijtspek
  • 2 eetl. eendenvet of boter
  • 3 tenen knoflook, gehakt
  • ½ groene kool, nerven verwijderd, grof gesneden
  • 2 tomaten, in stukken
  • 2 takken tijm
  • 1 blad laurier
  • 1 glas rode wijn
  • 1 l bouillon (mag van 2 blokjes)
  • 1 40 cl-blik witte bonen
  • 100 g geraspte kaas, gruyère of belegen Edammer

Snij zelf het spek in kloeke blokken.
Bak die even aan in het vet, en laat dan nog kort de knoflook meefruiten, zeg een minuut.
Doe de kool en de tomaat erbij, plus de tijm en laurier, en schenk er de wijn en bouillon op.
Of het water met de blokjes, laten we realistisch blijven.
Laat zachtjes een kwartiertje koken, of een beetje langer.
Doe er de bonen met vocht bij en kook nog 5 minuten.
Bestrooi alles met geraspte kaas.
Stoere kost voor door de week, met stevig brood te eten.

Bron: Onno Kleyn

Terug