Soto ayam - I

Indonesische kippensoep met ei, taugé en rijst

soto_ajam (3K)

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • wokolie
  • 250 g kipfilet
  • 1 bakje Conimex Boemboe voor Ajam paniki
  • 150 g rijst
  • 4 eieren
  • 100 g taugé

Pel en snijd de ui en de knoflook fijn.
Verhit een scheutje olie in een soeppan en bak hierin de ui en de knoflook op een hoog vuur lichtbruin.
Voeg de (hele) kipfilet, de boemboe en 1 liter water toe en breng aan de kook.
Laat het ca. 15 minuten zachtjes koken.
Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking.
Kook de eieren in 8 - 10 minuten hard. Laat ze afkoelen, pel en halveer ze.
Haal de kipfilet uit de soep en verdeel het vlees in zeer fijne stukjes.
Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak hierin op een hoog vuur het fijne kippenvlees in 4 minuten goudbruin.
Verdeel het gebakken kippenvlees, de taugé, de rijst en de eieren over 4 diepe borden of kommen en giet hier de hete soep in.

Op tafel
Zet ketjap asin en gebakken uitjes op tafel, om zelf lekker toe te voegen.

Bron: Conimex


Soto ayam - II

  • 1 kip van 1000 g
  • 2 l water
  • 4 bouillonblokjes (kippensmaak)
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • ½ dl slaolie
  • ½ eetl. asam (tamarindepasta of
  • geweekte en gezeefde tamarinde)
  • ½ blokje santen (kokosmelk)
    • bumbus (kruiden)
  • 2 fijngemaakte kemirinootjes
  • 2 sprieten sereh (citroengras)
  • 3 blaadjes salam (Indonesische laurier)
  • 2 blaadjes jeruk purut (citroenblad)
  • 2 plakjes laos (galanga, verwant aan gember)
  • 3 theel. kunyit (kurkuma)
  • 2 theele. ketumbar (koriander)
  • 1 theel. trassi (garnalenpasta)
  • 2 theel. suiker
  • zout naar smaak
    • ingrediënten naast de soto
  • 2 stuks lontong (blokken kleefrijst)
  • 1 plakje so-oen (glasvermicelli)
  • 3 eieren
  • 1 stengel prei
  • 1 klein bosje selderie
  • gefruite uitjes
  • sotosaus

Kook van tevoren de lontong en laat het afkoelen tot gebruik om te snijden.
Zet de kip op met het water en de bouillonblokjes en trek daarvan bouillon in ongeveer 1½ uur.
Haal de kip eruit, laat haar afkoelen en ontdoe ze van botten en vellen en snijd het vlees in stukken; leg de stukken kip in een schaal apart.
Pel de uien en de knoflook, snijd ze zeer fijn en fruit deze in de slaolie glazig.
Voeg alle bumbus toe en fruit die mee.
Voeg dan het geheel bij de bouillon, doe de asam erbij en laat alles ongeveer 5 minuten sudderen.
Doe het blokje santen erbij en laat dit smelten.
Maak de bouillon met eventueel nog meer zout op smaak.
Houd de bouillon warm en snijd de lontong in stukje snijd ze in parten en doe ze in een schaaltje.
Maak de prei schoon maar haal niet al het groen weg, was de prei en hak die fijn en doe ze in een schaaltje.
Doe ook wat gefruite uitjes en de sotosaus in schaaltjes.
Dien de bouillon zo warm mogelijk op en zet daaromheen alle schaaltjes.
Eenieder neemt van alles wat op zijn/haar bord, giet de warme bouillon erover en bestrooit op het laatst met wat gefruite uitjes.

Bron: Indisch kookboek


Soto ayam - III

soto_ajam5 (3K) soto_ajam3 (3K) soto_ajam4 (3K) soto_ajam2 (4K)
voor 6 personen
  • een biologische (soep)kip van 1500 g
  • een flink stuk verse gemberwortel
    (ongeveer 75 g), ongeschild in plakjes
  • 4 salamblaadjes
  • 2 serehstengels, gekneusd en geknoopt
  • 1 eetl. zout
  • 1 theel. peperkorrels
  • 2 uien, grof gehakt
  • 5 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 duimlengte verse laoswortel, geschild en kleingehakt
  • 2 cm verse geelwortel, geschild en kleingehakt of 1½ theel. koenjit
  • 2 eetl. arachideolie
    • bijgerechten:
  • 200 g rijst (of laksa – glasnoedels)
  • 6 eieren
  • desgewenst: 2 of 3 aardappels
  • 250 g taugé
  • een flinke bos bladselderij, fijngesneden
  • een halve wittekool, fijngesneden
  • gefruite uitjes
  • partjes citroen
  • kroepoek
  • ketjap
  • sambal badjak

Doe de kip samen met de gember, salam, sereh, peperkorrels en het zout in een grote soeppan.
Schenk er 2½ liter koud water over en zet de pan op laag vuur.
Laat het water langzaam aan de kook komen (dat duurt al snel 3 kwartier).
Schep met een schuimspaan het schuim van de bouillon en gooi dit weg.
Leg een deksel schuin op de pan en laat de bouillon twee uur zachtjes trekken.
Zorg ervoor dat het niet te hard gaat – er moet slechts af en toe een borrel zichtbaar zijn in de pan; schuif er eventueel een warmteverdeel plaatje onder.
Doe voor de boemboe de uien, knoflook, laos en geelwortel in een vijzel en wijf alles tot een fijne puree.
Of pureer de ingrediënten in de keukenmachine.
Haal de kip uit de pan en haal het vlees van de botten.
Op dit moment zou je de bouillon kunnen zeven, voor een wat helderder soep.
Als je dat wilt, maar nodig is het niet.
Om de bouillon te ontvetten kun je wat velletjes keukenpapier over het oppervlak halen of met een lepel het vet er af scheppen.
Verhit de olie in een grote, schone pan en fruit hierin, op middelhoog vuur, de boemboe.
Voeg dan de bouillon toe en breng het geheel aan de kook.
Draai het vuur laag en laat de soto nog een kwartier zachtjes koken.
Pluis het kippenvlees uit elkaar en laat het nog 10 minuten meetrekken in de soep.
Kook intussen de rijst gaar of week de laksa.
Kook de eieren hard, en kook desgewenst ook aardappels.
Zet alle ingrediënten die in de soep gaan in schaaltjes aan tafel (of het aanrecht!).
Zet daar ook de soeppan neer en laat iedereen lekker zelf zijn soto vullen en op smaak maken.

Bron: Gaby
Gepubliceerd door: Bourgondië


Soto ayam - IV

  • 1 vette kip
  • 4 rode en 2 witte uien
  • 3 kemiris
  • ½ theel. ketumbar (koriander)
  • 1½ vingerlengte kunyit (kurkuma)
  • ¼ theel. trassi (garnalaenpasta)
  • zout naar smaak
  • 4 fijngesneden, gebakken knoflook
  • teentjes
  • 1 vingerlengte sereh (citroengras)
  • 50 g daun bawang (bosuitjes)
  • 50 g kucai (bieslook)
  • 50 g selderie
  • 200 g witte kool
  • 50 g laksa (soe-oen)
  • 3 cabé (rode pepers)
  • 2 eieren
  • 5 aardappels
  • wat gebakken uitjes (bawang goreng)

De ketumbar, kunyit, trassi, knoflook, kemiri en ui met wat zout fijnmaken en in 1½ eetlepel olie fruiten.
Doe er nu een paar glazen water bij en kook hierin de kip zacht met bijvoeging van de gebraden knoflook, gesneden daun bawang en een stukje sereh.
De laksa, kool, eieren en aardappelen gaar koken en snijden.
De daun bawang, kucai en selderie worden heel fijn gesneden en rauw gebruikt.
Plaats op elk bord wat van de gesneden kool, laksa, eieren, aardappelen, daun bawang, kucai, selderie en bawang goreng. Daarna een paar soeplepels van de soto er overheen.
Voor de sambal maakt men fijn: 3 gekookte kemiris, 3 gekookte cabé (rode peper), 3 rawits, ¼ theelepel trassi en wat zout.
Men kan ook wat citroensap en kecap er bij nemen.

Bron: Indisch kookboek

Terug