Sofrito

  • 2 kg rijpe tomaten, in stukken gesneden
  • 500 g uien, in stukken gesneden
  • 6 tenen knoflook,
    ongepeld, 1 x doorgesneden
  • 2 Spaanse pepertjes,
    naar smaak met of zonder zaden, een paar keer doorgesneden
  • 30 cl olijfolie

Verhit de olijfolie en bak hierin de uien glazig,
Voeg de tomaten en peper toe en bak deze op hoog vuur tot ze kleuren.
Voeg de knoflook toe, temper het vuur, voeg zout toe en laat alles ca. 1 uur heel zachtjes sudderen, het vocht moet bijna verdampt zijn.

Sofrito is bedoeld als basis van een saus/soep en varieert van samenstelling afhankelijk van de gewenste smaak.
Deze samenstelling is neutraal.
Als saus/soep basis wordt de sofrito gepureerd, gezeefd en wat niet meteen gebruikt wordt ingevroren in porties.
Voor dit soort gerechten is het belangrijk dat het zout meteen bij het begin wordt toegevoegd, je kunt later altijd nog wel nazouten.
Je kunt naar smaak kruiden als tijm, rozematijn etc. toevoegen.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Terug