Snert - I

snert (1K)

  • 700 g spliterwten
  • 4 l water
  • 500 g klapstuk
  • 200 g rookworst
  • 2 preien
  • selderijgroen
  • peterselie
  • 1 kleine selderijknol
  • 15 g zout

Was de erwten en laat ze een nacht 1 cm onder water staan weken.
Breng ze de volgende dag, onder nu en dan roeren, aan de kook met het weekwater.
De gewassen en gesneden prei, het zeer fijn gehakt selderijgroen, de in blokjes gesneden selderijknol en het zout toevoegen.
Breng een liter water aan de kook met wat zout en kook hierin het gewassen klapstuk zachtjes gedurende 2,5 uur.
Voeg dan het klapstuk met de bouillon bij de erwtensoep en laat het nog circa een 1/2 uur in de soep meekoken.
Kook de soep zachtjes, onder dikwijls roeren circa 4 uur, tot ze gebonden is (spliterwten circa 3 uur).
Laat de worst het laatste 3/4 uur meekoken.
Proef of de soep zout genoeg is.
Maak ze af met wat fijngehakte peterselie.
Doe bij de soep, als alleen mager klapstuk wordt gebruikt, op het laatst een paar lepels koude boter.
De soep mag dan niet meer koken.
Voor de liefhebbers kan bij het opdienen ook sambal worden toegevoegd.

Tip
De soep laten afkoelen onder af en toe dooroeren en in de koelkast zetten tot de volgende dag.


Snert - II

  • 600 g groene erwten
  • 400 g spliterwten
  • 1 kg platte ribben
  • 2 varkenshielen
  • 500 g buikspek
  • 2 kruidenbouillontabletten
  • 1 selderieknol
  • 2 bossen selderie
  • 6 preien
  • 2 rookworsten
  • 6 l water

Laat de hele erwten tenminste 12 uur weken in het water weken.
Week de spliterwten beslist niet.
Zet de erwten met het water op en voeg het vlees en de spek toe.
Hou de worst apart.
Breng de erwten en vlees aan de kook en laat dit 2 uur zachtjes koken.
Leg onder de pan eventueel zo'n zwart sudderplaatje of gebruik een ouderwetsch petroleumstel.
Als er schuim op komt (en dat gebeurt zeker) moet je met een schuimspaan even dit schuim eraf scheppen.
Nu kan je de prei en de selderieknol wassen en de prei in ringen en de knol in kleine blokjes snijden.
Na twee uur voeg je de bouillontabletten, de prei en de knolblokjes toe.
Laat het nog een uurtje sudderen op laag vuur.
Wel de worsten 10 minuten in heet water.
Haal het vlees en de spek uit de pan en verwijder alle botjes uit het vlees.
Het spek en de worsten snijd je ook klein en dit doe je dan samen met het vlees terug in de soep.
Wrijf de erwten tegen de zijkant van de pan fijn en klaar is de soep.
Alleen nog even die bossen selderie fijnsnijden en door de soep roeren.

Opmerking
Dit traditionele recept voor erwtensoep is voor een grote hoeveelheid; je kan een deel invriezen voor later gebruik.
Zorg wel voor snelle afkoeling na bereiding, anders bederft het.
Kan buiten (in de sneeuw) of in de koeling.
Regelmatig roeren om een snelle afkoeling te bevorderen.

Bron: PM3 Receptensite


Snert - III

  • 500 g spliterwten
  • 1 prei
  • 1 knolselderij
  • 1 winterwortel
 
  • 1 bosje selderij als er geen groen aan de knol zit
  • 1 bosje peterselie
  • 350 - 500 g hamlappen
  • 1 cervelaatworst

De spliterwten met de met zout bestrooide hamlappen koken tot de spliterwten gaar zijn.
In een aparte pan de groente snijden en even met een scheut water koken tot het slinkt.
Worst in stukjes erbij.
Als de erwten gaar zijn de hele mik bij elkaar gooien en op smaak brengen met peper en zout en een paar druppels tabasco.
Zodra het weer kookt is het klaar.
Snel laten afkoelen (in bak koud water of buiten met steen erop tegen de katten).
Volgende dag is hij helemaal perfect.
Opwarmen en eventueel iets verdunnen met water.

Bron: Yneke Kootstra
Gepubliceerd door: De Bruinebonenbende

Terug