Shiitakesoep - I

voor 2 personen

  • handje gedroogde shiitakes
  • 30 cl groentebouillon
  • 100 g verse shiitakes
  • 1 eetl. sojasaus
  • 4 takjes koriander

Spoel de gedroogde shiitakes onder de kraan af.
Week ze 1 uur in wat heet water.
Giet de shiitakes af en vang het weekwater op.
Zeef het weekwater.
Snijd de steeltjes van de shiitakes.
Breng het weekvocht met de bouillon en de geweekte paddestoelen aan de kook en laat dit 20 minuten koken.
Proef of de shiitakes zacht genoeg zijn en zeef ze anders uit de bouillon.
Snijd de steeltjes van de verse shiitakes en snijd de hoeden in plakjes.
Roer ze door de bouillon en laat dit nog 10 minuten koken.
Maak de soep op smaak met de sojasaus en strooi er klein gesneden koriander over.

Menusuggestie
Lekker met als hoofdgerecht zoetzuur varkensvlees, doperwtjes met maïs en zilvervliesrijst.

Bron: Voedingscentrum


Shiitakesoep - II

Shiitakesoep

  • 25 g gedroogde shiitakes (of 250 g verse)
  • 1 l groenten- of kruidenbouillon
  • peper & zout naar smaak

Kook de paddestoelen in de bouillon en laat ze minstens 20 minuten zachtjes pruttelen.
De soep is dan in principe klaar, maar het lekkerste is deze soep als ie 's morgens al is bereid en nog de hele dag staat.
's Avonds hoeft ze alleen nog maar opgewarmd te worden en de krachtige smaak van de shiitakes is dan door de gehele bouillon getrokken.
Breng de soep op smaak met peper en zout.

Bron: De Plantaardige Keuken

Terug