Schotse soep

  • 1 klein koolraapje
  • 100 g gort
  • 50 cl water
  • 2 flinke wortels
  • 2 preien
  • ½ knolselderie
  • 2 uien
  • 2 grote aardappelen
  • 50 g boter
  • 1 l water of groentebouillon
  • 1½ theel. Marmite
  • zout
  • peper
  • nootmuskaat
  • 1 eetl. room

Was de gort en kook deze in de 50 cl water in ca. 1 uur gaar.
Maak de wortels schoon en snij ze in plakjes.
Maak de koolraap schoon en snij hem in blokjes.
Maak de preien schoon en snij ze in dunne ringen.
Maak de knolselderie schoon en snij hem in blokjes.
Maak de uien schoon en snij ze klein.
Schil de aardappelen en snij ze in blokjes.
Verhit de boter en fruit hierin de kleingesneden groente en aardappelen ca. 5 minuten.
Schep tijdens het fruiten alles regelmatig om.
Voeg ½ liter van het water of van de bouillon aan het mengsel toe en laat alles op laag vuur in ca. 20 minuten gaar koken.
Voeg de gekookte gort, de rest van het wa-ter of de bouillon, de Marmite, zout, peper en nootmuskaat naar smaak toe en laat de soep nog ca. 15 minuten zachtjes doorkoken.
Roer vlak voor het serveren de room door de soep.

Met toestemming overgenomen van Vegatopia.com.

Terug