Soep met schapentongen

Soep met schapentongen - 1

voor 10 personen

  • 1 kg schapentongen
  • 1 kg botten (schaap)
  • 600 g uien
  • 600 g prei
  • 600 g knolselderij
  • 100 g gedroogde paddenstoelen
  • 1 takje salie
  • 50 g grove mosterd
  • 4 cl honing
  • water
  • 300 g geplette spelt
  • 200 g wortel
  • peterselie
  • 10 cl room
  • runderbouillon
  • schapenroom of zachte schapenkaas
  • peper
  • zout

We eten niet vaak vlees, maar als, dan is het goed vlees en dan eten we ook alles.
We zijn van-kop-tot-kont eters.
Schapentongen zijn overigens zeer smakelijk.
Dit recept kan ook gewoon in een stevige pan op het fornuis worden gemaakt.

Soep met schapentongen - 2
De tongen van de zwartbles schapen hebben ook zwarte vlekken.

Wrijf de tongen ruim in met grof zout en laat ze tenminste 24 uur hierin liggen.
Spoel de tongen af en breng ze met de botten in ruim water zachtjes aan de kook.
De potjie (gietijzeren pot) waarin we kookten.

Soep met schapentongen - 3
De potjie (gietijzeren pot) waarin we kookten.

Voeg na een uur de gesneden ui, prei, selderij (knol en blad), salie, zout & peper toe.
Breng het geheel aan de kook en laat het enkele uren pruttelen; zo nu en dan roeren.
Zo nodig water toevoegen; alles moet ruim onderstaan.
Week de paddenstoelen in warm water.
Schep de vaste bestanddelen uit de soep en laat ze uitlekken.
Alle lekvocht weer in het potjie (de gietijzeren pan).
Zo nodig wat runderbouillon erbij.
De geplette spelt en de geweekte paddenstoelen toevoegen en de soep weer aan de kook brengen.

Soep met schapentongen - 4
In plakjes gesneden – en gepelde – tongen

Restvlees van de botten snijden, merg eruit halen, de tongen pellen (de huid eraf trekken of dun snijden) en in plakjes snijden.
Na een half uur alles samen met de mosterd en de honing toevoegen aan de soep.
Als het geheel weer pruttelt de fijngesneden wortel erbij.
Laat alles nog een kwartier trekken, voeg de room toe, roer door en serveer met een plukje peterselie.

Opmerkingen
1) Wij hebben geen botten erbij gedaan, wel een sterke runderfond.
Ook geen schapenroom of schapenkaas.
Spelt hebben we weggelaten omdat het bovengenoemde recept een maaltijdsoep is, we wilden het "dunnetjes” houden.
2) De tongen zijn van zwartblesschapen.
Het zwartblesschaap is een zeldzaam schapenras.

Bron: Oerkoken (MergenMetz verkoopt het ook, omdat het zo bijzonder is)
Gepubliceerd door: MergenMetz

Terug