|
|
De tomaten ontvellen en in stukjes hakken.
Tomaten, broodkruim, knoflook en azijn tot purée malen in een blender.
Geleidelijk de olijfolie toevoegen.
De aldus verkregen salmorejo overgieten in een aardewerken kom en een paar uur op een koele plek (of in de koelkast) laten staan, zodat het broodkruim opzwelt en de salmorejo dik maakt.
Als de salmorejo te dik is geworden, een beetje water toevoegen.
zout & peper toevoegen en eventueel een klein beetje suiker.
Tip
Opdienen op borden waarop schijfjes hardgekookt ei gelegd zijn en waarover heen kleine stukjes jamón serrano verdeeld zijn.
Opmerking
Salmorejo is een variant op de bekende gazpacho, de koude tomaten/komkommersoep uit Andalusië. Ook salmorejo is afkomstig uit het zuiden van Spanje, nl. Córdoba, maar is wat dikker dan gazpacho.
Bron: Charlotte Spoorenberg
Gepubliceerd door: Spaans leren
|
|
Snijd de ui, tomaten en paprika in grove stukken.
Snipper de chilipeper zonder de zaden en de look.
Giet alles in de blender en voeg er de olijfolie aan toe.
Mix tot een gladde soep.
Snijd de korsten van het brood.
Snijd de rest van de sneden brood in blokjes en doe de blokjes in de blender.
Laat het brood weken en voeg nog een flinke scheut olijfolie toe.
Doe er de tomatenpuree bij.
Kruid met peper en zout en voeg er een scheut witte wijnazijn aan toe.
Mix de soep een tweede keer.
Je kan de soep zeven voor een fijn resultaat zonder pitjes.
Zet de soep in de koelkast terwijl je de afwerking voorbereidt.
Breng een pot water aan de kook en kook de eieren hard.
Laat ze afkoelen.
Pel de eieren en hak ze fijn.
Snijd de ham in dunne reepjes.
Snipper de basilicumblaadjes fijn.
Lepel de koude soep in een diep bord.
Voeg een lepel geplet ei en enkele reepjes ham toe.
Werk af met olijfolie en gesnipperde basilicum.