Roze bietensoep met paddestoelen en anijs

  • 500 g gekookte, geschilde rode bietjes
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 1 eetl. rode wijnazijn of appelazijn
  • 1 bekertje crème fraîche (12½ cl)
  • 4 cl pastis
    of andere niet zoete anijsdrank (ouzo, anis)
  • 1 eetl. olijfolie
  • 100 g biologische spekblokjes
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 100 g shitaké’s, in dunne plakjes/reepjes
  • 1 zoetzure appel, (geschild,) in mooie reepjes/blokjes
  • zout, versgemalen peper
  • tabasco
  •  
    • erbij
  • driehoekjes geroosterd casinobrood

Voorbereiding (ca. 20 minuten, kan 1 dag van tevoren):
Snijd de bieten in blokjes, breng ze aan de kook in 60 cl water met de bouillonblokjes en azijn.
Laat 3 minuten zachtjes doorkoken.
Draai het vuur uit en pureer de bietjes met de staafmixer tot een gladde soep.
Roer de crème fraîche en pastis erdoor en laat nog ca. 1 minuut zachtjes koken, draai het vuur uit.
Verhit de olijfolie en bak de spekblokjes met de ui al omscheppend op hoog vuur iets uit (ze mogen niet hard worden), laat eerst het vocht verdampen.
Voeg de paddestoelen toe, draai het vuur iets lager en bak ze al omscheppend ca. 4 minuten mee; voeg de laatste 2 minuten de appelstukjes toe.
Maak het paddestoelmengsel op smaak af met zout & peper en laat afkoelen.
(Zet soep en paddestoelmengsel tot gebruik afgedekt in de koelkast).

Bereiding (ca. 5 minuten):
Verwarm diepe soepborden voor.
Verwarm de soep op laag vuur opnieuw, roer af en toe en maak op smaak af met een paar druppels tabasco en zo nodig wat zout.
Verwarm het paddestoelmengsel nog heel even in de magnetron of wok en verdeel het over de soepborden.
Schep of schenk er aan tafel de hete soep over.
(Je hebt genoeg paddestoelmengsel en soep voor eventueel twee borden extra.)

Opmerking
Als je biologische appels koopt, kun je voor een mooi effect de schil er aan laten zitten.
Voor kinderen kun je de pastis weglaten.

Bron: Onno Kleyn

Terug