Romige bospaddestoelen

Crème de champignons des bois

voor 12 personen

    • 600 g bospaddestoelen naar keuze:
  • weidechampignons
  • blanke paddestoelen
  • oesterzwammen
  • kastanjechampignons
  • gedroogde cèpes
  • 3 sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • 10 g olie
  • 60 g boter
  • 2 dl room
  • 8 dl gevogelte fond:
    (kip-, parelhoen-, fazant- of haarwildbouillon)
  • ½ citroen
  • zout/peper
  • cayennepeper

Maak de paddestoelen schoon.
Snij eventueel een deel van de zanderige voet eraf en snij ze in zeer fijne schijfjes.
Pel de knoflook en sjalotten en snij/hak ze zeer fijn.
Verhit de koekenpan, doe de olijfolie erin, bak de paddestoelen op hoog vuur tot at het vocht verdampt is.
Doe nu de boter in de pan, evenals de sjalotten en knoflook.
Meng alles goed tot het begint te kleuren.
Haal de pan van het vuur en schep de helft van het paddestoelenmengsel over in een kom.
Giet de room bij de rest van de paddestoelen in een koekenpan, roer het aanbaksel op de bodem los en giet alles over in een gewone pan.
Breng de inhoud van de pan aan de kook, laar deze twee minuten door koken en pureer het geheel in een mixer/blender.
Daarna zeven.
Verdun de paddestoelensoep met iets gevogelte bouillon en zet het geheel weer op het vuur.
Breng de soep op smaak met zout, peper, cayennepeper en een paar druppels citroensap.
Aan de kook brengen.
Warm houden voor doorgeven.
Neem 12 borden en verdeel de soep en leg in ieder bord een bergje paddestoelen.

Bron: Ben van Beurten

Terug