Radijssoep - I

  • 1 bosje radijs
  • 1 sjalotje
  • 2 eetl. olie
  • 2 eetl. bloem
  • ¾ l groentebouillon
  • 1½ dl room

Hak het groen van de radijs fijn.
Fruit 1 gesnipperde sjalot in 2 eetlepels olie.
Roer er 2 eetlepels bloem bij en laat kort garen.
Voeg in beetjes, al roerende, ¾ l bouillon (1½ blokjes) toe, tot een gebonden soep ontstaat.
Roer het groen erbij en laat nog 5 minuten pruttelen.
Pureer de soep, roer er 1½ dl room door en breng op smaak met zout & peper.
Snij 10 radijsjes klein en verdeel ze over de soepkommen.
Schep de soep erop en garneer met de rest van de radijs.

Bron: De Wassende Maan


Radijssoep - II

Radijssoep

  • 1 fikse bos radijs
  • (25 radijsjes is ca. 100 g loof en 250 g radijs, schoon)
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 eetl. olijfolie
  • 2 eetl. bloem
  • 1 l groentenbouillon of kippenbouillon
  • ca. 10 cl (kook)room
 
  • 1 eidooier
  • peper en zout naar smaak
  •  
    • optioneel, naar keus of in combinatie
  • hand geraspte Parmezaanse kaas en/of
  • 150 g spekjes uitgebakken
  • 1 - 2 eetl. geraspte mierikswortel

Was het groen van de radijs (norm: 3 x wassen is schoon).
Schoon de radijsjes op; snijd een stuk of vijftien een of twee keer door.
Verhit de bouillon tot (tegen) het kookpunt.
Neem een stevige pan (kasserol).
Verhit de olie en fruit de ui – niet echt bruinen, wel glazig laten worden.
Doe de twee eetlepels bloem erbij en roerbak even.
Meng dan, eerst soeplepel voor soeplepel de bouillon erdoor.
Er ontstaat een soort van licht gebonden soep.
Doe de grof gesneden radijzen in de soep.
En enkele minuten later het loof.
In totaliteit pakweg 10 minuten zachtjes koken.
De radijsjes moeten wat zacht worden.
Pureer; zet de staafmixer erin of gebruik een pureerzeef/passe-vite.
Vuur uit.
Meng in een kom de room met de eidooier.
Doe deze al roerende door de soep.
Nu kunt u naar believen de spekjes erdoor doen.
En/of een hand Parmezaanse kaas.
Of wat mierikswortel om het pittig te maken.
De overgebleven radijsjes snijd u in dunne plakken.
Doe ze vooraf in de soepkom of drapeer ze over de soep (ze zullen zinken, tenzij u stapelt of een ondiep soepbord gebruikt).

Opmerkingen
Wij aten de soep met spekjes en Parmezaanse kaas als maaltijdsoep.

Bron: MergenMetz

Terug