Prikkelsoep

prikkelsoep (3K)
voor 4 à 6 personen
  • 1 eetl. olijfolie
  • 1 eetl. roomboter
  • 1 grote ui
  • 1 teentje knoflook
  • ½ theel. cayennepeper
  • 2 middelgrote aardappels
  • 2 takjes tijm
  • 80 cl groentebouillon
  • 200 g brandneteltoppen
  • 10 cl room
  • ½ citroen

Omdat brandnetels prikken, durft niemand ze te eten. Jij wel. Wedden?
Pak een paar keukenhandschoenen.
Pluk 200 gram jonge, groene brandneteltoppen (de onderste helft laat je staan).
De truc is simpel: als je brandnetels kookt, verdwijnt de prik.
Dat vertel je er niet bij.
Sluit eerst een paar weddenschappen af.
‘Wat krijg ik als ik een hele kom brandnetelsoep eet?’
Brandnetels kosten niets.
Maar iemand brandnetelsoep zien eten, is goud waard.

Snij de ui in dunne ringen en hak de knoflook fijn.
Verwarm boter en olijfolie in een pan met dikke bodem en smoor de ui 5 minuten tot hij begint te kleuren.
Voeg fijngehakte knoflook en cayennepeper toe en schep alles een paar keer om.
Schil de aardappels en snij ze in dobbelsteentjes van 1 cm.
Doe de aardappels in de pan, samen met de tijm.
Schenk de bouillon erbij en laat 20 minuten zachtjes koken, tot de aardappels gaar zijn.
Trek keukenhandschoenen aan.
Ris brandnetelblaadjes van de stengel.
Goed wassen, droog maken in een slacentrifuge en dan fijnsnijden.
Doe ze in de pan bij alle andere ingrediënten en laat ze 3 minuten meekoken.
Dat is voldoende om de prik er af te halen.
De soep iets laten afkoelen en pureren met een staafmixer.
Wrijf de fijngemalen soep door een zeef.
Dit laatste is belangrijk, omdat er anders 'draadjes' in de soep komen.
et de soep terug op het vuur en doe de room erbij, zodat alles wat zachter van smaak wordt.
De soep mag nu niet meer koken, anders gaat de boel schiften.
Breng de soep aan tafel verder op smaak met zout, versgemalen peper en een kneepje citroen.

Serveer brandnetelsoep met zelfgemaakte croutons:
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Verwijder de korst van een paar sneetjes oud - wit of lichtbruin - brood.
Bestrijk het brood aan beide zijden lichtjes met wat olijfolie.
Snij het brood in kleine blokjes.
Doe ze in een bakblik en bak 5 minuten in de oven.
Schep de broodblokjes tussendoor een keer om.
Haal de croutons uit de oven en schudt ze door elkaar in een schaaltje met wat zout.
Heb je geen tijd om brandnetels te plukken?
Met waterkers of spinazie gaat het ook.
Maar dan kun je natuurlijk geen weddenschappen afsluiten.

Bron: Keetsmakelijk

Terug