Prei-aardappelsoep

Stevig voorgerecht voor 4 - 6 personen

  • 3 preien (ca. 500 g)
  • 1 grote aardappel
  • 1 ui
  • 50 gr. margarine (met weinig verzadigd vet)
  • 90 cl kippen- of groentebouillon
  • eventueel 2 eetl. koks- of schenkroom (20% vet)
  • peterselie of bieslook

Snijd de uiteinden van de preien en verwijder de buitenste harde bladeren.
Snijd de stengels in hele smalle ringen.
Was de preiringen zorgvuldig in een zeef.
Houd wat preiringen achter voor de garnering.
Schil de aardappel en snijd deze in stukjes.
Pel de ui en snijd deze klein.
Doe de margarine in een kookpan en smelt deze op een niet te hoog vuur.
Voeg de prei, aardappel en ui toe, roer goed zodat ze worden vermengd met de boter en doe het deksel op de pan.
Laat alles op een laag vuur zachtjes 15 minuten sudderen.
Voeg de bouillon toe en zet het vuur hoog.
Wacht tot de bouillon kookt en doe het deksel weer op de pan.
Laat de soep 10 minuten heel zachtjes koken.
Pureer, als de groenten zacht zijn, de soep in de keukenmachine, met de staafmixer of schenk de soep door een zeef boven een andere grote pan.
Wrijf de groenten met een houten lepel door de zeef.
Doe de gepureerde soep terug in de pan en verwarm de soep opnieuw.
Breng op smaak met peper.
Schenk de soep in soepkommen en laat eventueel in elke kom een halve eetlepel room druppelen.
Knip de peterselie of bieslook met de schaar klein en strooi deze samen met de achtergehouden preiringen over de soep.

Variatie: Maaltijdsoep

Voeg op het laatst 250 gram kleingesneden magere gekookte ham, magere gehaktballetjes of zalmsnippers toe aan de soep.

Bron: Nederlandse Hartstichting

Terug