Pindasoep - I

Pindasoep is een uniek gerecht, dat bestaat uit een krachtige bouillon met kokosmelk en pindakaas erin. De kwaliteit van de pindakaas is bepalend voor de smaak. Veel mensen hebben hun favoriete merk; in Nederland zweert de een bij Calvé ('de echte') pindakaas, de ander gaat speciaal naar A&P of Aldi voor de PCD-pindakaas en zo krijg ik alleen de pindakaas van de Euroshopper - alleen bij Albert Heijn te koop - door mijn keel. Absoluut niet plakkerig, zacht, krachtig van smaak en een ietsje zout; ideaal voor pindasaus en -soep. Maar smaken verschillen - en daarmee de pindasoep. Voor de soep heb je nodig:

    • vlees of een combinatie van deze drie:
  • zoutvlees, varkensstaart, gerookt spek
  • kip: stukjes poot of vleugel
  • olie
  • 1 ui
  • bouillonblokje
  • laos
  • gemberpoeder
  • aji-no-moto of ve-tsin
  • soepselderij
  • een half blikje kokosmelk
  • pindakaas

Kook zoutvlees, varkensstaart en spek zacht en giet het af.
Het water niet gebruiken, want het is veel te zout.
Bak het vlees en de kip met het uitje op in de olie.
Voeg de kruiden toe en daarna water en het bouillonblokje.
Laat het geheel doorkoken tot de kip gaar is.
Voeg nu de pindakaas en de kokosmelk toe.
Laat de soep niet meer doorkoken nadat de kokosmelk erin zit, anders gaat er een laag kokosolie op de soep drijven.
Voeg voor het serveren de selderij toe.
Serveer met rijst.


Pindasoep - II

voor 6 personen
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rood pepertje of 1 theel. sambal oelek
  • 1 prei
  • 1 blik kikkererwten (400 g)
  • 1 blik maïs (300 g)
  • 1 tuinkruidenbouillontablet
  • 1 pot Chicken-to-night-sat, (500 g)
  • 1 blikje kokosmelk (40 cl)
  • 4 eetlepels knapperbolletjes

Pel en snipper de knoflook.
Maak het pepertje schoon, verwijder de zaadjes en snijd het in ringetjes.
Was de prei en snijd hem in ringen.
Laat de kikkererwten en de maïs uitlekken.
Breng al roerend 4 dl water met het bouillontablet, de knoflook, de peper en de Chicken-to-night aan de kook.
Schep er de erwten, de maïs en de kokosmelk door en breng het geheel al roerend opnieuw aan de kook.
Voeg de prei toe en warm de soep 1 minuut door.
Garneer met de knapperbolletjes.


Pindasoep - III

voor 2 personen
  • 1 sjalot of stukje ui
  • mespunt kerrie
  • 2 theel. vloeibare margarine
  • 3 dl kippenbouillon
  • 3 eetl. pindakaas (met stukjes noot)
  • 1 eetl. ketjap manis
  • mespunt sambal
  • 25 gtaugé
  • 1 eetl. seroendeng

Snijd het stukje sjalot heel fijn.
Fruit de sjalot met wat kerrie in de margarine glazig.
Voeg de kippenbouillon, de pindakaas en ketjap toe.
Breng dit al roerend aan de kook tot de pindakaas is opgelost.
Maak de soep op smaak met wat sambal.
Roer er de gewassen taugé door en warm dit even mee.
Verdeel de soep over 2 kommen en strooi de seroendeng er over.

Menusuggestie
Lekker met als hoofdgerecht mihoen met kip en komkommersalade.

Bron: Voedingscentrum

Terug