Palestijnse soep

Palestijnse soep

  • 500 g aardperen of aardperen en aardappel 250 g elk
  • 1 ui, grote, gehakt
  • 1 teen knoflook, geperst
  • ½ stengel bleekselderij
  • 125 g roomboter
  • 2 dikke plakken rugspek of 60 g ham
  • 1 l water
  • ¼ l melk, optioneel
  • 6 eetl. room
  • peper uit de molen & zout
  • groene kruiden, peterselie, fijn gehakt

Schil de aardperen en snijd ze in stukken.
Als je ook aardappelen gebruikt, die dan ook.
Doe de aardperen / -appels met de ui, knoflook en bleekselderij, met de helft van de boter in een grote pan.
Doe het deksel erop en laat ca. 10 minuten stoven.
Af en toe schudden.
Doe de spek of de ham erbij en laat even meestoven.
Giet het water erbij en laat de groenten zachtjes koken tot ze zacht zijn.
Maak er in of met de blender een gladde soep van of draai de groenten door de passe-vite (groentemolen) als je grove soep wilt.
Opwarmen en evt. water of melk toevoegen om te verdunnen.
Op smaak brengen met peper en zout.
Voor het opdienen de rest van de boter en de room erdoor roeren en de kruiden eroverheen.

Opmerkingen
Serveren met gebakken broodcroutons.
24 juli 2007 gemaakt zonder aardappel, room en bleekselderij.
Zonder boter, maar wel olijfolie.
Met ham en al de staafmixer er in.
Grof gemixt.
Kruiden erbij.
Op 4 januari 2015 gemaakt met ham, zoals het hoort

Bron: Groentekookboek
Gepubliceerd door: MergenMetz

Terug