OudHollandse erwtensoep

  • 3 liter water
  • 300 g groene erwten
  • 200 g spliterwten
  • 500 g krabbetjes
    (voor de Vlamingen: ribbetjes)
  • 1 varkenspoot
  • zout of bouillontabletten
  • 250 g kinnebakspek, varkensknieschijf of
    schouderkarbonades
  • 1 selderijknol
  • 2 flinke bossen bladselderij
  • 3 - 4 preien
  • 1 of 2 rookworsten

Erwtensoep behoort tot de zeer oude gerechten en is een typische maaltijdsoep.
Over de erwten die gebruikt worden zijn de meningen nogal eens verdeeld.
De een geeft de voorkeur aan spliterwten, de ander aan hele erwten.
Vaststaat dat de hele groene erwt de soep een wat pittigere smaak geeft, terwijl spliterwten sneller binden.
In dit recept komt iedereen aan zijn trekken.
Over de groenten die erin thuishoren is iedereen het wel eens (hoewel er nog wel eens een aardappel wordt toegevoegd om het binden te bevorderen), en dat de basis uit varkensvlees moet bestaan is een uitgemaakte zaak.

Laat de erwten en spliterwten ten minste 12 uur weken in ruim water (langer mag ook!).
Gooi het weekwater niet weg, maar zet daarin de erwten samen met vlees en spek op het vuur.
Breng de massa geleidelijk aan de kook en houd de soep ongeveert 2 uur tegen de kook aan.
Schuim regelmatig af.
Voeg toe: zout (of 1 of 2 bouillontabletten), de gewassen, in stukken gesneden prei en selderijknol, laat alles nog een uurtje doorsudderen op laag vuur.
Haal met de schuimspaan vlees en spek uit de soep.
Haal alle botten en botjes eruit en doe het vlees terug.
Snijd het spek in plakken, verwijder eventueel het zwoerd en doe het spek weer in de soep of bewaar het om het later bij de soep op roggebrood te serveren.
Wrijf de hele erwten met een houten lepel tegen de wand van de pan fijn.
Laat de soep op laag vuur doorsudderen en voorkom door regelmatig roeren dat er een korst op de bodem van de pan ontstaat.
Roer, als de soep bijna klaar is en de massa mooi glad en smeuïg, de fijngesneden bladselderij erdoor.
Daarmee mag u best flink royaal zijn.
Uw oudhollandse erwtensoep is nu klaar.
Laat de rookworsten in een apart pannetje met water wellen.
Vooral niet koken!
Is de worst klaar, snijd hem dan in plakjes en voeg die naar verkiezing toe aan de soep, of geef ze apart op het bord.
Geef bij erwtensoep roggebrood.
Dat kunt u besmeren met boter en dan beleggen met het in plakken gesneden spek uit de soep of met de rookworst.
U kunt ook kiezen voor beleggen met katenspek.
Dat is wel een extra aanschaf, maar het resultaat loont de kosten.

Snert
Met 'snert' wordt erwtensoep van de tweede dag bedoeld.
Veel en veel lekkerder! Erwtensoep die een dag oud is en goed afgekoeld is een vaste brij, waarin de lepel gemakkelijk rechtop blijft staan.
Warm de snert op een heel laag pitje op onder voortdurend roeren en voeg eventueel nog wat water toe. Voorkom koekvorming op de bodem van de pan.

Tips uit Grootmoeder's keukenboekje
Erwtensoep -geheel afgekoeld- laat zich zeer goed invriezen.
Bij ontdooien en opwarmen van ingevroren erwtensoep blijven smaak en aroma vrijwel geheel be houden.
Ontdooien en opwarmen op een heel laag vuur.
Het loont zeer de moeite als u erwtensoep maakt - én over een diepvriezer beschikt!- wat meer te maken dan u voor direct gebruik nodig hebt.

Bron: Indisch kookboek

Terug