Oestersoep met waterkers en wortel

oestersoep (3K)

  • 1 eetl. saffloerolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 125 g knolselderij, geschild en fijn gehakt
  • 1 aardappel, geschild en fijn gehakt
  • 1¼ dl droge witte wijn
  • 3.5 dl visbouillon
  • ¼ l halfvolle melk
  • cayennepeper
  • ¼ theel. witte peper
  • ¼ theel. zout
  • 1 grote wortel, julienne gesneden
  • 250 g oesters uit de schelp, het oesternat bewaren
  • 90 g blaadjes waterkers
  • 2 theel. fijn gehakte bieslook (desgewenst)
  • 1 theel. paprikapoeder, bij voorkeur Hongaars

Verhit de olie in een grote, zware steelpan op een matig hoog vuur.
Doe de ui en knolselderij erin en sauteer die 4 tot 5 minuten tot de ui glazig is.
Voeg dan de aardappel, wijn en bouillon toe, draai het vuur wat lager en laat het geheel met het deksel op de pan 15 tot 20 minuten sudderen tot de groenten zeer zacht zijn.
Pureer het mengsel in een keukenmachine of blender en doe het terug in de pan.
Roer dan de melk erdoor, samen met een snufje cayennepeper, de witte peper en het zout.
Blancheer de julienne gesneden wortel 2 tot 3 minuten in een halve liter kokend water.
Schep de julienne met een schuimspaan uit het water en doe hem vervolgens over in de soep.
Doe oesters met hun nat in een kleine steelpan en laat ze 3 tot 4 minuten zacht sudderen op een matig vuur tot de randen van het oestervlees gaan omkrullen.
Doe de oesters met hun nat dan over in soep, breng de soep aan het sudderen (maar laat hem niet koken) en voeg de waterkers toe.
Laat soep 2 tot 3 minuten sudderen tot de waterkers slap is.
Strooi de bieslook en het paprikapoeder als u deze gebruikt over de soep en dien dan onmiddellijk op.

Gepubliceerd door: Bert Allers in Kook Jij

Terug