Minestrone met spek

Minestrone met spek

voor 6 porties

  • 200 g gedroogde borlottibonen, evt. witte bonen
  • 1½ l gevogeltebouillon
  • 2 laurierbladeren
  • 10 eetl. olijfolie
  • zout & peper
  • 150 g penne
  • 120 g uien
  • 150 g wortelen
  • 200 g selderij
  • 200 g tomaten
  • 200 g flespompoen
  • 250 g broccoli, of Cima di rapa Sessantina
  • 100 g champignons, bruin
  • 100 g spek, doorregen
  • 50 g Italiaanse harde kaas, bijv. Parmezaanse kaas
  • 15 g gedroogde tomaten
  • 2 eetl. risottorijst
  • 50 g olijven, zwart, zonder pit

Week de bonen in voldoende koud water, bij voorkeur 's nachts.
De volgende dag de bonen aftappen en koken in een pot met 1½ l water, 50 cl gevogeltebouillon, 1 laurierblad en 3 eetlepels olie.
Verminder de warmte en kook in 1½ à 2 uur op een laag vuur tot het zacht is.
10 minuten voor het einde van de kooktijd bij de bonenbouillon zout toevoegen.
Zet de bonenbouillon opzij tot verder gebruik.
Kook de pasta in ruim kokend gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking tot hij beetgaar is, laat uitlekken, spoel en laat uitlekken.
Snijd de uien in kleine blokjes.
Maak de wortelen schoon, schil ze en halveer ze in de lengte.
Maak de selderij schoon en snijd in stukken van 1 cm.
Was de tomaten, verwijder de stengels in een wigvorm, snijd de tomaten grof door.
Pompoen schillen, zaden verwijderen, dobbelstenen 1 cm groot.
Maak de broccoli of Cima di rapa schoon.
Snij de broccoliroosjes van de stelen, de stelen en bladeren apart fijnsnijden.
Maak de champignons schoon en snijd ze in vieren.
Snijd het spek in fijne reepjes.
Rasp de kaas fijn.
Snijd de gedroogde tomaten in fijne reepjes.
Laat de bonen uitlekken, vang de bouillon op.
Verhit 3 eetlepels olie in een ruime pan.
De uien, spek, selderij, pompoen, gedroogde tomaten, wortelen, broccolistengels en risottorijst in de pan stomen.
Breng op smaak met zout & peper.
Voeg de resterende gevogeltebouillon en 40 cl bonenbouillon toe en breng langzaam aan de kook.
Kook 40 minuten open.
Voeg na 20 minuten de tomaten, resterende laurierbladeren, olijven en bonen toe.
Voeg 10 minuten voor het einde van het koken de broccoliroosjes en de champignons toe.
Voeg de pasta toe en verhit er alleen in.
Kruid de minestrone met zout & peper en serveer in diepe borden.
Bestrooi met wat olijfolie en serveer bestrooid met kaas.

Bron: essen & trinken

Terug