Minestrone - I

minestrone2 (2K)

  • 1 ui
  • 2 gehakte knoflookteentje
  • 2 preien
  • 4 wortelen
  • 4 selderstengels
  • 1½ l kippenbouillon
  • 2 gepelde vleestomaten
  • kruidentuiltje
    (tijm, laurier, laurier, peterseliestengels)
  • 1 blik witte bonen
  • 125 g kleine pasta
  • peterselie

De ui in ringen snijden en de knoflook fijn snijden.
Stoof de ui en de look aan in de olijfolie.
De prei in ringen, de wortels in plakjes en de selder in boogjes erbij doen.
Roerbak ze 1 minuut.
Schenk er de warme kippenbouillon bij, voeg de gepelde tomaten in stukjes en het kruidentuiltje erbij.
Dek af en laat 10 minuten zacht koken.
Doe er de witte bonen en de pasta bij.
Laat verder koken tot de pasta gaar is.
Kruid naar smaak bij met peper en zout.
Werk af met gehakte peterselie.

Bron: Inge Deyck
Gepubliceerd door: Kook Jij


Minestrone - II

  • 250 g witte bonen (gedroogd)
  • 50 g boter
  • 100 g rauwe ham (blokjes)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 g Parmezaanse kaas
  • flinke handvol Italiaanse kruiden
  • 200 g kleine pasta
  • 200 g sperziebonen
  • 1 flinke courgette
  • halve spitskool
  • klein blikje tomatenpuree
  • 3 l kippenbouillon

Bonen nacht in de week zetten.
Boter in grote pan zacht uitbruisen.
Tomatenpuree toevoegen en even meebakken (ontzuren).
Rauwe ham, ui en knoflook (allebei gesnipperd) toevoegen en fruiten.
Groente (allemaal in ongeveer even grote stukjes) toevoegen en meebakken (ongeveer 5 minuten).
Blijf roeren.
Kruiden toevoegen.
Kaas toevoegen (geraspt).
Geweekte bonen toevoegen.
Goed roeren, en dan bouillon toevoegen.
Aan de kook brengen, deksel erop en twee uur zacht laten doorkoken (petroleumstel).
Af en toe roeren.
Voor het opdienen de pasta toevoegen en meekoken tot beetgaar.
Op smaak brengen met veel versgemalen peper en evt. zout.
Serveren met (zelfgemaakte) pesto en een goed, zelfgebakken brood.
Schaaltje Parmezaanse kaas erbij is ook erg lekker.

Gepubliceerd door: PM3 Receptensite


Minestrone - III

  • 500 g tomaat
  • ui
  • wortel
  • selder
  • teentje knoflook
  • marjolein
  • rozemarijn
  • tijm
  • laurier
  • zout & peper
  • bouillon
  • 50 g pasta naar keuze

Was en snij de ui en de gemengde groenten en breng ze met de geperste look aan de kook in wat water met een laurierblad.
Voeg als het water kookt de pasta toe.
Laat alles gaar worden (15 minuten).
Voeg de tomaten toe.
Breng op smaak met bouillon en kruiden.
Op tafel kan je gemalen kaas serveren om in de soep te strooien.

Bron: VELT
Gepubliceerd door: De Wassende Maan


Minestrone - IV

  • 25 g mager rookspek
  • 1 eetl. olijfolie
  • 1 ui
  • 1 wortel
  • 2 stengels bleekselderij
  • 100 g sperziebonen
  • 2 tomaten
  • 1 teentje knoflook
  • 1 bouillontablet
  • 1 laurierblad
  • ½ theel. basilicum
  • 1 eetl. tomatenpuree
  • 25 g volkorenmacaroni
  • 1 kleine pot witte bonen
  • 25 g geraspte Parmezaanse kaas

Snijd het rookspek in kleine blokjes en bak het in de olie in een soeppan langzaam bruin.
Maak de groente schoon.
Snijd de ui in snippers, de wortel in halve plakjes, de bleekselderij in smalle boogjes, de prei in ringen, de sperziebonen in stukjes en de tomaten in parten.
Bak de ui, bleekselderij en de prei mee met het spek en pers het teentje knoflook er boven uit.
Voeg de sperziebonen, de tomaten, ½ l water, de bouillontablet, het laurierblad, de basilicum en de tomatenpuree toe en breng dit aan de kook.
Kook de soep 10 minuten.
Roer de macaroni er door en kook de macaroni gaar.
Voeg de uitgelekte witte bonen toe en warm de soep goed door.
Maak de soep op smaak met peper.
Geef er een sneetje volkorenbrood en de geraspte kaas er bij.

Menusuggestie
Lekker met volkorenbrood.

Bron: Voedingscentrum


Minestrone - V

minestrone (2K)

vegetarisch

  • 1 pak SoFine Tofu Stripes pittig gekruid
  • 30 cl water
  • 1 pakje tomato fritto (gezeefde gekruide tomatensaus) (400 g)
  • 1 blikje tomatenstukjes op sap of tomatenblokjes 250 g
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 400 g Italiaanse wokgroenten
  • 100 g snelkook macaroni
  • 2 eetl. olijfolie
  • zout & peper
  • ciabatta met tomatentapenade

Doe de tomato fritto met de tomatenstukjes met sap in een pan en voeg 3 dl water en de bouillonblokjes toe.
Breng het geheel aan de kook.
Voeg de wokgroenten en de macaroni toe en kook de soep 5 minuten tot de macaroni gaar is.
Verhit ondertussen de olie in een koekenpan en roerbak de tofu stripes 3 minuten.
Breng de soep op smaak met zout & peper.
Schep de soep in vier borden en verdeel er de tofu stripes over.
Serveer de soep met ciabatta en tomatentapenade.

Bron: SoFine


Minestrone - VI

vegetarisch

  • 2 uien
  • 2 stengels selder
  • 1 wortel (of pastinaak of peterseliewortel)
  • 3 tenen knoflook
  • een handvol spinazie
  • ½ theel. gerookt paprikapoeder
  • 1 theel. tijm
  • 1 theel. oregano
 
  • 1 laurierblad
  • ½ kool
  • 1 eetl. tomatenpuree
  • 3 theel. bouillonpoeder
  • 200 g gekookte bonen
  • de korst van een stuk kaas (optie)
  • restjes pasta

Snipper de ui en fruit die alvast in een grote pot met wat olijfolie.
Snij intussen de selder, wortel en knoflook in blokjes zoals je ze straks in de soep wil zien.
Voeg bij de ui en kruid met het gerookt paprikapoeder en de andere kruiden en het laurierblad.
Roer goed om en laat garen terwijl je de rest voorbereidt.
Snij je kool zonder nerven in stukken zo groot als je zelf wil.
Voeg ze toe aan het groentemengsel en roer goed om.
Voeg dan ook de tomatenpuree samen ongeveer 1½ liter water en het bouillonpoeder toe.
Heb je een kaaskorst, voeg die dan nu ook toe, evenals de bonen.
De kaaskorst geeft heel wat smaak aan je soep, je vist de korst er voor het opdienen gewoon uit.
Een restje pasta kan er ook al bij.
Was de spinazie en snij eventueel de steeltjes eraf.
Snij de bladen grof en voeg ze bij de groenten.
Breng de soep op smaak met peper en zout.
In Italië leerde ik afwerken met een fijngesneden sjalotje en wat olijfolie.
Maar ook een lepeltje pesto of nog wat geraspte Parmezaan zijn heerlijk bij de afwerking.

Gebaseerd op het recept van Jonge Sla
Gepubliceerd door: Samen eco actief, Velt


Minestrone - VII

  • 5 à 6 middelgrote wortelen
  • 2 middelgrote uien
  • 5 à 6 teentjes knoflook
  • 6 cl olijfolie
  • 1 blikje tomaatblokjes
  • 5 à 6 cl rundvleesbouillon
  • 4 cl rode wijn
  • 160 à 225 g prosciutto of spek
 
  • 1 blikje cannelloni of witte bonen, met vocht
  • 3 courgettes
  • 2 laurierbladeren
  • 1 takje tijm
  • verse basilicum, optioneel
  • 1 handvol elleboog macaroni
  • zout & peper, naar smaak

Schil en hak de wortelen tot niet meer dan een lepelgrootte.
Diagonaal gesneden ziet er mooi uit.
Hak de uien.
Snijd de knoflook in plakjes.
Sauteer in een bakpan wortelen, uien, knoflook en uien tot het doorschijnend is.
Voeg de bouillon, tomatenblokjes, wijn, prosciutto, tijm en laurierblad toe.
Pureer de helft van het blikje bonen.
Tap geen vloeistof af.
Dat is perfect goede bonensap!
Laat het 15 minuten zachtjes sudderen of tot de wortelen voor de helft gaar zijn.
Voeg zuchs toe.
Wanneer zuchs bijna klaar zijn in15 à 30 minuten voeg dan de macaroni of andere pasta toe.
Wanneer de pasta zacht is, is het klaar.

Werk af met Parmezaanse kaas en serveer het met rode wijn en beboterd zuurdesembrood.

Bron: Wayne Boatwright in rec.food.cooking


Minestrone - VIII

Minestrone

vegetarisch voor 2 personen

  • 1 dunne winterwortel
  • 1 ui
  • 2 stengels bleekselderij
  • 250 g sperziebonen
  • 2 eetl. olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • ½ blik tomatenblokjes zonder zout
 
  • 2 laurierbladen
  • 1 theel. basilicum
  • 30 g volkorenmacaroni
  • 1 kleine pot witte bonen
  • ½ klein volkoren stokbrood
  • 2 eetl. geraspte belegen 30+ kaas

Maak de groente schoon.
Snijd de ui in snippers, de wortel in halve plakjes, de bleekselderij in smalle boogjes en de sperziebonen in stukjes.
Bak de ui en bleekselderij in de olie zacht en pers het teentje knoflook er boven uit.
Voeg de sperziebonen, de tomatenblokjes, 30 cl water, de laurierblaadjes en de basilicum toe en breng dit aan de kook.
Kook de soep 5 minuten.
Roer de macaroni erdoor en kook de macaroni gaar.
Voeg de uitgelekte en afgespoelde witte bonen toe en warm de soep goed door.
Maak de soep op smaak met peper.
Geef er stokbrood of volkorenbrood en de geraspte kaas bij.

Geraspte kaas over?

Bron: Voedingscentrum

Terug